Megjegyzések Ritók Lajos szénrajzaihozArcok, sorsok, emberek

2011. április 30., szombat, Kultúra

A Nagyváradon született, Debrecenben élő festőművész és szobrász – akinek köztéri alkotásai is figyelemre méltóak – vándorkiállításon, Brassóban, Kézdivásárhelyen majd Sepsiszentgyörgyön, a városi Művelődési Házban szénrajzait mutatta be.

Mond­hatnánk, válogatott szénrajzait, hiszen honlapján számtalan, a kiállításon nem látható portré is található, mutatva, hogy a művész egyik fontos érdeklődési területe az emberi arc... Méghozzá az öreg emberek arca. Mintha az erdélyi történelem elevenedne meg ezeken a kifejező, sokszor megrendítő, máskor viszolygást, szánalmat, sajnálkozást keltő, nagyon sokszor mélakóros emberi arcokat felmutató portrékon. Ezeket az arcokat a művész nem véletlenül – Ritók portréin nincsenek véletlenek, mindenki sorsának foglya – nevezi lélekaktoknak is, felmutatják a mögéjük, köréjük, beléjük képzelhető emberi sorsokat. Az arc – a lélek tükre. Szenvedő, mélabús, kissé megzavarodott, töprengő, a változhatatlanságba belenyugvó arcok követik egymást. A nyugtalanító s szándékos monotónia a történelemre utal vissza, azoknak az embereknek a történetére, akik az erdélyi, közép-kelet-európai történelem tektonikus mozgásai közepette képtelenek voltak változtatni lehetőségeiken, sorsuk csapdájába estek, ahogyan a közösség sorsa a történelem csapdájába.
A kör bezárul, maradnak a megbántott, az örökké szenvedő, kitárulkozó, védtelen arcok. Nem véletlen, hogy senki nem mosolyog, senki nem örvendezik.
"Ami igazából vonz, az az idős emberek arca – mondja vallomásában a művész, s ennél pontosabban nehezen lehetne megfogalmazni szándékait, ars poeticáját. – Azoké az embereké, akik már átmentek az élet rostáján, az életüket szinte leélték, sorsukat betöltötték."

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2011-04-30: Kultúra - :

Képzetek (Jovánovics György tárlata a Magmában)

Hétfőn nyílik Sepsiszentgyörgyön Jo­vánovics György kiállítása, ebből az alkalomból kérdeztük a Budapesten élő Kossuth-díjas művészt.
2011-04-30: Kultúra - :

Tragédiából tragikomédia, válságos időben (Beszélgetés Mihai Măniuţiu színházi rendezővel)

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió hétfőn (május 2-án) mutatja be az Othellót, amely a mozgásszínházi társulat harmadik Shakespeare-előadása. A darab rendezője Mihai Măniuţiu, az egyik legelismertebb román színházi rendező, a kolozsvári Nemzeti Színház direktora, akinek előadásait 1977 óta számos hazai és külföldi díjjal jutalmazták, többszörös UNITER-díjas rendező. Egyetemi tanár, nem csak a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudomány­egyetemen oktat, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is, a University of California Irvine előadója. Több színházi és elbeszéléskötet szerzője, két könyve magyarul is megjelent. Mihai Măniuţiuval az Othello bemutatója előtt beszélgettünk.