MementóBágya András

2011. május 3., kedd, Magazin

Száz esztendővel ezelőtt született a jeles magyar zeneszerző, az 1960-as évek magyar könnyűzenéjének meghatározó alakja, tizenkét évig a sepsiszentgyörgyi Re­formátus Székely Mikó Kollégium zenetanára.

Aradon született, a középiskolát Déván és Vajda­hu­nya­don végezte. 1932-ben nevezték ki a Mikó-kollégiumba, ahol a zeneoktatás kiváló szakembere volt. Frontszolgálata után Bu­dapesten telepedett le, a Magyar Rádió könnyűzenei osztályának vezetője volt. Számos dallal, film- és operettzenével (Meg­áll az idő – 1957; Micsoda éjszaka! – 1958 és Csini­baba stb.) tette halhatatlanná nevét. 1992-ben hunyt el Budapesten. Síremlékét faragott kopja jelöli a Farkasréti temetőben. Második felesége, Kemény Ka­talin családi alapot hozott létre férje emlékére, amelyből évente egy diák részesült ösztöndíjban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2011-05-03: Magazin - Iochom István:

Anyák napi ruhakiállítás

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete az anyák napja alkalmával szombaton a Vigadó földszinti kiállítótermében ruhakiállítást rendeze.
2011-05-03: Magazin - :

Űrhajózási gyűjtemény

Május elsejétől ismét látogatható a budapesti Közlekedési Múzeum repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása a Petőfi Csarnokban, ahol négy év után a teljes gyűjtemény várja az érdeklődőket.