Erdélyi úrilány Sepsiszentgyörgyön

2011. május 4., szerda, Közélet

Az Úrilányok Erdélyben című, posztmodern lányregényként meghatározott sikerkönyv szerzőjével, Ugron Zsolnával (felvételünkön) találkozott a nagyszámú közönség tegnap este Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerzőt Szonda Szabolcs könyvtárigazgató faggatta a regényből igen felkészülten. Közreműködött Pál Ferenczi Gyöngyi színművész, aki részleteket olvasott fel a kötetből.

Ugron Zsolna hangsúlyozta, nem naplójáról van szó, hanem regényről, melynek nem ő a főszereplője, habár vannak benne az életéből átvett történetek. Az egykori erdélyi főúri család leszármazottja Kolozs­váron született, jogász képzettségű, tíz évet dolgozott Magyarországon, ebből nyolcat híradós, tévés újságíróként, majd Zabolára költözött, gróf Mikes Katalin nagyobbik fia, Gregor Roy Chowdhury feleségeként. Elmesélte, megtalálta nagyanyja kézzel írott receptes könyvét, melyet mai napig használ, a Zabolán működő panziójukban is szolgálnak fel abból étkeket. Előbb szakácskönyvet szeretett volna írni, jelentkezett is tíz évvel ezelőtt a kiadónál, de azt a választ kapta, írjon belőle regényt. Megírta. Szonda Szabolcs az erős karakterű nagynéni-figurákat emelte ki. A szerző, aki bevallotta, rokoni köréből gyúrta a szereplőket, sajnálattal közölte, hogy manapság nem születnek ilyen egyéniségek, s külön kiemelte a két éve elhunyt Mikes Hannát. Az elődök példájából kiindulva Ugron Zsolna leszögezte, múltunknak nem szabad hátat fordítanunk, az örökölt családi értékrendből kell töltekeznünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 366
szavazógép
2011-05-04: Közélet - Csinta Samu:

Utazás Gasztronómiába

Ha valakinek még kételye támadna, hogy civilizációnk sorsa igen nagy mértékben múlt azon, mi is rotyogott az idők folyamán a konyhában, olvasson bele Incze Fejér Anikó szakácskönyvébe.
2011-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Egyre több a gyermekanya

Tizenhárom éves lány szült nemrég a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, s bár manapság nem ritka a kiskorú anyuka, az eset mégis szokatlan. Tavaly hetvenhárom tizennyolc év alatti anya hozott világra kisbabát, idén az első három hónapban tizennyolc kiskorú szült a szentgyörgyi kórházban.