Elriasztó meghívó

2011. május 6., péntek, Nyílttér

Százlejes bankókat utánzó szórólapok lepték el a várost. Kiállításra hívnak, de a fogalmazás a magyar nyelv nyilvános meggyalázása. Sportcsarnok "Szabo Kati" – így kezdődik a meghívó. Nem tudom, ez hol található. Sepsiszent­györ­gyön Szabó Kati Sport­csarnok valóban létezik, talán erre gondolnak. Akár azt is írhatták volna, hogy Ecaterina Sabău – tornászcsillagunkat ezen a néven futtatták egykor, mikor magyar névvel Romá­niából nem lehetett eljutni világversenyekre.

"Jöjjön ezen a héten a legnagyobb Kiállítás-ra ahol megtalálható ruhák, cipők, kiegészítők" (az ő betűn sehol ékezet, csupán hullámos vonás) – folytatják. Nos: a ruha megtalálható, a ruhák megtalálhatók, a többes szám nem magyar nyelvi sajátosság, a románban is használatos. És a ragot sem kell kötőjellel kötni a szótőhöz... A kiállítás ideje "4-8 május" – de ezt magyarul úgy írják, hogy május 4-8. között várják a látogató(ka)t. Aki(ke)t arra biztatnak, hogy "Nézze meg a újságok-ba megjelent promóciós anyagokat És lehet nyerni ingyenes vásárlást" – se pont, se vessző, sem a végén, sem a közepén, a helyhatározó rag előtt szükségtelen kötőjel, a fogalmazásról ne is beszéljünk. "A" újságok sincsenek, "az" újságok vannak.
Mit lehet mindehhez hozzáfűzni? Talán ezt: és lehet nyerni presztízst, ha nem űzünk csúfot a magyar nyelvből. Szívesebben megy vásárra, akinek anyanyelvét is tisztelik. A hamis százas másik oldalán van erre is példa: becsületes románsággal, hibák nélkül szólítják meg más ajkú sorstársainkat. Nem tudom, kik a vásár szervezői, de annyi jóérzés mindenképpen elvárható tőlük, hogy potenciális vásárlóikat ne bántsák meg ilyen szövegekkel. Ha nem ismerik, inkább ne használják a magyar nyelvet. Mi románul is megértjük a kedves meghívást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2011-05-06: Nyílttér - :

Az utca hangja

VÁNTSA KÁROLY, Sepsiszentgyörgy. Már több mint két hónapja, hogy a Rövid utca és a Hőköz­pont sétány kereszteződésénél egy kis patak csörgedezik a vízaknából. Az elfolyó mennyiség becslésem szerint naponta több köbméterre tehető, melyet valaki megfizet.
2011-05-06: Nyílttér - :

Szorgos Kezek Játszótere

Január elején értesültünk – Szé­kelykeresztúrról, Andrási Eri­kától – egy olyan pályázati lehetőségről, amelyet a Háromszéki Kö­zösségi Ala­pítvány hirdetett meg közösségépítési céllal. Mi, pedagógusok felvázoltuk a szülőknek a lehetőséget, és együtt döntöttük el, hogy a Szor­gos Kezek Játszó­terét megpályázzuk. A bodosi közbirtokosság felajánlotta a játszótér elkészítéséhez szükséges gömbfát, a református egy­ház pedig a pályázat lefuttatását, mivel más civil szervezet nincs a faluban. A dokumentáció határidőre elkészült.