Ahogyan élek, az a hazám

2011. május 7., szombat, Közélet

Báthori Csaba, Balla Zsófia, Kemény István és a házigazda Szonda Szabolcs

Nem csak a költőnek, a költészetnek is van identitása, amit gyakran az határoz meg, hogy hol születik.

De minden mű azt a kultúrát gyarapítja, amelyen írták – kiinduló gondolatok egy szokatlanul őszinte beszélgetéshez, amelyben három nyelvzsonglőr vallott az elmenés általi otthonmaradásról, az amott vagyok, emitt vagyok érzésről. Balla Zsófia, Báthori Csaba és Kemény István csütörtök délutáni kibeszélős jelenléte a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében olyan színfoltja a városnapi kultúreseményeknek, ami egy nagyon gyakori jelenséget, az elvándorlást és annak az egyénre ható következményeit az író, költő szemszögéből hozza közel. Ha nem a szülőföldeden, illetve nem anyanyelveden írsz, hozzányúlsz olyan témákhoz is, amiket csak az otthontól, addigi életedtől eltávolodva veszel tolladra, és ezáltal közelebb kerülsz önmagadhoz – fogalmaztak, miként azt is vallják, a jelenkori határtalan ide-oda járás javítja az irodalom vérkeringését. A külföldön élés nem csonkítja, inkább gyarapítja az összmagyar költészetet és annak megismertetését más nyelvű népekkel, amire a szóban forgó találkozó egyik résztvevője, Báthori Csaba kitűnő példa, aki több mint másfél évtizedes ausztriai élete alatt németre fordította József Attila minden versét és verstöredékét. Ezért érvényes ma is Balla Zsófia egyik ifjúkori versének sora: Ahogyan élek, az a hazám.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 367
szavazógép
2011-05-07: Közélet - :

Ifjú tehetségek a múzeumban

Érett, már-már nagy koncerttermekbe illő zongorajátékkal lepte meg a közönséget László Berta Bianca (felvételünkön) és Octavian Leonard Bonea csütörtök este a Székely Nemzeti Múzeumban tartott koncertjén.
2011-05-07: Közélet - Mózes László:

Kőbe zárt apróságok

Nem a legjobb helyen, arányait tekintve nem túlméretezetten, de árnyalataiban színes ásvány- és ékszerbörze várja az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Műve­lődési Házában.