Cserkészmúzeum nyílik Sepsiszentgyörgyön

2011. május 12., csütörtök, Közélet

Elveszettnek hitt, foszló újságok, fényképek, tárgyak, a kommunista korszak gyermekszervezeteinek (sólymok, pionírok, KISZ-tagok) emlékei és színes, új kiadványok is helyet kapnak az Ifjúsági Mozgalmak Múzeumában, amelyet várhatóan szeptemberben nyitnak meg a cserkészmozgalomnak nemrég kiutalt Kórház utcai házban.

Tegnap ebből az anyagból állított ki ízelítőt a 14-es számú Dr. Kovács Sándor Cser­készcsapat a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában, és a kevés érdeklődőnek Gaál Sándor, az idén Árpád Fejedelem-díjjal kitüntetett Romániai Magyar Cserkész­szövetség tiszteletbeli elnöke elmondta: a mai fiatalok keveset tudnak elődeikről, tevékenységükről, 1989 előtt a könyvtárakból sok mindent kidobattak, magánszemélyektől került elő sok minden, amit végre méltó körülmények között tárhatnak a világ elé. Háromszéken jelenleg mintegy ötszáz cserkész dolgozik tizenegy csapatban – és bár országszinten hatvan csapatot, 2500 tagot számlál a magyar mozgalom, csak itt van saját táboruk (az elhagyott utászházat adta át nekik a megyei tanács, ezt nyáron száz férőhelyesre bővítik), saját emlékoszlopuk (a Tanulók Palotája előtt), és itt kaptak székházat is – igaz, még romos az épület, de bíznak a feljavításában. Állami támogatástól elesik a szervezet, mert nem hajlandó betagolódni az országos (román) cserkészszövetségbe.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 132
szavazógép
2011-05-12: Közélet - :

Önszántából távozott

Tegnap id. Kovács Ödön volt önkormányzati képviselő rögtönzött sajtótájékoztatón cáfolta a Kézdivásárhelyen terjedő pletykákat, melyek szerint lemondatták volna, hogy adja át a helyét István Zoltán közgazdásznak, az RMDSZ városi szervezete elnökének, aki a szövetség pótlistáján az első.
2011-05-12: Közélet - Bokor Gábor:

Újra nyit a kökösi Natura Park

Hét végén nyitja meg újra kapuit a kökösi Natura Park. Felújított környezettel, szórakozási lehetőségekkel várják az érdeklődőket – mondta el Doina Ciurea, a létesítmény képviselője.