Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszéki huszártoborzó az Olt mentén

2011. május 20., péntek, Közélet

Második alkalommal szervezik meg a hét végén a háromszéki huszártoborzót: a tavalyi felső-háromszéki kezdet után most az Olt menti településekről verbuválják a székelység katonamúltja iránt érdeklődőket.

A hagyományőrző huszárok szombaton reggel Sepsi­bük­szádon tartják az első toborzót, majd innen indulnak tovább, és több településen átvonulva mutatják be a huszáros katonaélet mozzanatait az érdeklődőknek. To­bor­zót tartanak Mi­kóújfaluban, verbuválás nél­kül átlovagolnak Mál­nás­fürőn, Oltszemen, illetve betérnek Zalánba is, majd verbuválnak Málnáson és Sepsi­bodokon, ahol este huszárbállal zárják a napot. Vasárnap a zoltáni és étfalvi bevonulás után Giófalván toboroznak, a következő állomáshely Sepsi­kőröspatak és Árkos, majd kora délután Sepsiszentgyörgyön tartják az utolsó toborzást, illetve a záróünnepet.
A rendezvényre nem csak a háromszéki hagyomány­őrzők – gidófalvi és uzoni huszárok, valamint gelencei gyalogosok – érkeznek, hanem egész Székelyföldről várnak lovasokat, mintegy félszázat. A huszártoborzó célja feleleveníteni a ka­tonáskodó székelység verbuváló hagyományát, hi­teles módon megismertetni a békés huszártoborzást – közölte lapunk érdeklődésére Kádár László állatorvos, a hagyományőrző Szilaj E­gye­sület huszárkapitánya. A rendezvényen közremű­ködik a kézdiszentléleki Perkő táncegyüttes, a huszárok helyett ők járják a verbun­kost.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2011-05-20: Közélet - Hecser László:

Idén már lehet strandolni (Barót)

Javában készül a baróti strand. Megrendelő és kivitelező állítja, fennakadás nem lesz, hiszen elég pénz áll rendelkezésükre, a határidőket tartani tudják, a munka jól halad, azaz még idén csobbanni lehet a 25x15 méteres medencében.
2011-05-20: Közélet - Bokor Gábor:

Kinek szúrja a szemét a székely pityóka?

Alaposan felkavarta a kedélyeket az új rendelkezés, mely szerint tilos engedély nélkül kapu előtt árulni a terményeket. A háromszékiek többsége úgy véli, ezt a jogszabályt más megyékben messzemenően nem tartják be, így azt üzenik: ne próbálják ezt pont megyénkben erőltetni.