Közelebb a román nyelvhez

2011. május 20., péntek, Közélet

Tíz nemzet egy-egy híres irodalmi alkotását olvasták el román nyelven a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum középiskolásai azért, hogy gyarapítsák román nyelvi tudásukat.

Láthatóan élvezték a kihívást, hisz az volt a javából, mert a mindennapokban eszükbe nem jutna nem anyanyelvükön ovasni a világirodalom eme remekeit, de az a tény, hogy a négy-öt főnyi csapatok tagjai egyszerre ismerkednek meg ugyanazzal az olvasmánnyal, és román nyelven szerzett élményeiket meg kell osztaniuk a többi csapattal, érdekes kísérletnek bizonyult. A játékos vetélkedőnek sokkal több volt a gyakorlati haszna, mint több heti román órának együttvéve, Kiss László könyvtáros és az iskola román katedrájának két tanára, Rusznák Gabriella, illetve Carmen Popescu közös kezdeményezése sikerrel járt. A tegnapi olvasmánybemutatón a részt vevő tíz csapat tagjai román nyelven ismertették a tanulmányozott irodalmi művet, beszéltek a szerzőről, országa és nemzete sajátosságairól, saját olvasmányélményeikről, érzéseikről. A szervezők úgy tartják, a nyelvgyakorlás eme formáját érdemes kiterjeszteni a város, a megye többi iskolájára is, ennek érdekében jövőre szélesebb körben hirdetik meg a programot. (fekete)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 363
szavazógép
2011-05-20: Közélet - Bokor Gábor:

Virágtolvajok Kovásznán

Közel félezer virágpalántát loptak el Kovászna köztereiről. A virágtolvajlás olyan méreteket öltött, hogy a rendőrség, helyi rendőrök és csendőrök segítségét kellett kérnie a városházának – számolt be Lőrincz Zsigmond polgármester.
2011-05-20: Közélet - :

Fiatal zenészek koncerteznek Árkoson

Az Árkosi Kulturális Központban ma 18 órakor kezdődik az országos és nemzetközi versenyeken díjazott fiatal, tehetséges diákzenészek háromnapos koncertsorozata, melyen népszerű, közismert zeneművek hangzanak el.