Épül a Nemere Útja

2011. május 20., péntek, Közélet

A Polgár-Társ Alapítvány támogatásával szervezték meg az idei első Nemere Útja-tábort a kurtapataki iskolában.

Az elő-kerékpáros csapat fehér színnel alapozta a jelzéseket; utánuk kis idővel indultak az utókerékpárosok, akik a fehérre zölddel és pirossal festettek jelzést. A szekeres csapatnak oszlopokat kellett a földbe állítania, ahol nincs az út mentén fa, villanyoszlop vagy híd, hogy arra kerüljenek a jelzések.
A csapatok a következő településeket érintették: Ozsdola, Kézdimarto­nos, Bereck, Lemhény, Kézdialmás, Cso­mor­tán, Esztelnek, Kurtapatak, Béla­falva, Kézdiszentkereszt, Kézdi­szent­lélek, Kiskászon, Kézdiszá­raz­patak, Kézdikő­vár, Torja és Kézdivá­sárhely. Első este a kurtapataki iskolában berendezett táborhelyükön Csutak Magdolna, a Zöld Nap Egyesület önkéntese Ter­mészeti különlegességek Bálványos környékén címmel tartott előadást, Fejér Ameli Lilla és Deszke Kriszta Bea ének- és gitárszóval szórakoztatta a résztvevőket.
A Zöld Nap Egyesület és a kolozsvári Cholnoky Jenő Földrajzi Társa­ság közösen hozza létre a Nemere zöld utat Felső-Háromszéken azzal a céllal, hogy feltárja és ismertesse annak természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A zöld út témája a borvizek és a kúriák, forrásból több mint harmincat, kúriákból közel nyolcvanat érint. A kijelölt környezetbarát utak alkalmasak kerékpárral vagy lóháton való napi közlekedésre, megkönnyítve a helybeliek helyzetét is, emellett kirándulások megszervezésére, hiszen a környéken sok a természeti és kulturális kincs. Miután sikerül az utakat, ösvényeket megfelelően ellátni irányjelzőkkel és információs táblákkal, következik az út népszerűsítése és használata. Az út megjelölését 2010 őszén kezdték el. A tervezett útvonal több mint 230 km-t tesz ki Kézdi- és Orbaiszék 48 településén. Májustól augusztusig a szervezők terepgyakorlat jellegű négy kirándulást és közösségi fórumokat szerveznek. A kirándulások során GPS-méréseket, jelfestéseket végeznek, információs táblákat helyeznek el a Nemere Útja mentén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 423
szavazógép
2011-05-20: Közélet - Sylvester Lajos:

Tiltás helyett szabályozást

Szokatlan vihart kavart a közvéleményben a falusi porták előtti terményárusítás betiltása. Arról van szó, hogy a rendelkezéseknek a tiltás mellett tartalmazniuk kellene az utcai árusítás szabályozását is.
2011-05-20: Közélet - Galbács Pál:

Változatok négy sávra

A Bussines Standard a világválság elején, 2009-ben nem talált gazdaságpolitikai magyarázatot arra, hogy a jóval kisebb Magyarországon miért háromszor hosszabb az autópálya-hálózat, mint Romániában. És mert minden mindennel összefügg, mioritikus országunk sok-sok polgára ilyenkor a közpénzek csábító bájait emlegeti.