Székely történelmi zászlók Sepsiszentgyörgyön

2011. május 25., szerda, Nemzet-nemzetiség

Immár Háromszéken, jelesül Sepsiszentgyörgyön is bemutatták az egy évvel ezelőtt Csíkszeredában felavatott Székely Történelmi Zászlósort, melyet a Székely Címer-, Pecsét és Zászlótörténeti Munkacsoport kutatásai alapján állítottak össze.

Bemutatják Sepsiszentgyörgy 1848-as zászlajának kicsinyített mását. Az eredetit a Székely Nemzeti Múzeumban őrzik. A szerző felvétele

A bemutatóra a II. Háromszéki Huszárto­borzó záróakkordjaként került sor a Gyárfás Jenő Képtár előtt. A zászlókat Borboly Csaba, a tulajdonos Hargita Megyei Tanács elnöke mutatta be. A zászlósorban helyet kapott a székely ispán XV. századbeli, Székelyvásár­hely Mátyás király korabeli, a székely nemzet XVI. századi, Székely­udvarhely XVII. századi zászlaja, Székely Mózes kornétája, a goroszlói csatában (1601) elvesztett székely gyalogsági, egy XVII. századi székely lovassági, valamint egy XVII. századból való székely gyalogsági zászló, Csíkszék zászlaja a XVII. század elejéről, Udvarhely­szék zászlaja 1601-ből, Sepsiszent­györgy zászlaja 1848-ból, az 1848-as városfalvi nemzetőrzászló, az 1848-as oklándi toborzózászló, a Kossuth-szabadcsapat székely címeres zászlaja, Udvar­hely vármegye zászlaja 1907-ből, a Székely Hadosztály zászlaja 1919-ből, Gyergyószent­miklós napos-holdas zászlaja 1941-ből. A rekonstrukciókat Puskás-Bajkó Gábor irányításával a brassói Timega Kft. varrta, hímezte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 423
szavazógép
2011-05-25: Pénz, piac, vállalkozás - :

A munkatörvénykönyv módosításai (Törvénytár)

A munkaviszonyokat, a szabályozások alkalmazásának ellenőrzését és a munkaügyi bíráskodást a munkatörvénykönyv szabályozza. A parlament a 2003/53-as törvénnyel fogadta el, és 2003. március 1-jén lépett hatályba. Az elmúlt nyolc évben gyakran módosították és kiegészítették, így a 2011/40-es törvénnyel, mely 2011. március 31-én a 225. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg, és ez év április 30-tól érvényes. A parlament ezzel nem fogadott el új munkatörvénykönyvet, de a meglévőt lényegesen módosította és kiegészítette. Az alábbiakban csak a módosításokat részletezzük.
2011-05-25: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Folytatni a csángó oktatási programot

Annak dacára, hogy itt született és a Székely Mikóban érettségizett, első alkalommal tartott ismertető beszámolót Sepsi­szentgyörgyön a Moldvai Csángómagyar Szövetség ügyvezetőjeként az oktatási program felelőse, Hegyeli Attila.