Rajt vagy célegyenes?

2011. május 26., csütörtök, Közélet

Érdemi előrelépést sejtető határozatot hozhat Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye tanácsának közgyűlése. A mai ülésen mindkét testület dönt arról, létrehozza-e a helyi, illetve a megyei önkormányzat közös társulását, amelynek célja a megyeszékhely turisztikai fejlődésének elősegítése – konkrét lépésként a Bodok Szálló visszavásárlása.

A Sepsiszentgyörgy központjában álló tízemeletes Bodok Szálló a nyolcvanas évek első fele hotelépítési lázának hevében emeltetett, a grandomán lendületnek pedig több polgári ház is áldozatul esett. Túlmé­retezettsége eleve üzleti csődre predesztinálta, de ez csak a ’89-es politikai változások után vált szemponttá. A gazdátlanság, a kezelhetetlen méretek csak a város templomtornyainak magasságbeli ellensúlyozását tették lehetővé, a városnak sem pénze, sem elképzelése nem volt a birtokbavételhez – bár ha lett volna, a kor gazdaságpolitikai körülményei úgyse nagyon engedélyeztek hasonló gesztusokat. A rablóprivatizálások korának vége felé, 2003-ban a brassói Ioan Neculaie üzletember vásárolta meg az Olt Turisztikai Rt. teljes részvénycsomagjával együtt 626 024 euróért, a szerződésben foglalt fejlesztési kitételeket azonban részben sem teljesítette, a korszerűsítés címszó alatt 2007-ben elkezdődött bontást is hamar felfüggesztették, azóta az épület a város egyik szégyenfoltja.
A városi és a megyei önkormányzatban ma előterjesztendő határozattervezet értelmében közös egyesületet hoznak létre, illetve egy bizottságot, amely Sepsi­szentgyörgy polgármesterének rendeletére tárgyalásokat kezdeményez az ingatlan tulajdonosával az adásvétel körülményei és az ár meghatározására. A két önkormányzat 50–50 százalékban lesz majd az ingatlan tulajdonosa, ennek arányában teremtik elő a vásárláshoz szükséges összeget is. Információink szerint Elena Udrea idegenforgalmi miniszter ígéretének árnyékában, illetve pályázati pénzek reményében indítják útnak a folyamatot.
A brassói Prescon Rt. – a jelenlegi Bodok-tulajdonos Ioan Neculaie egyik cége – adminisztrátora, Roxana Bârsan érdeklődésünkre megerősítette a háromszéki önkormányzati vezetőkkel régóta zajló tárgyalások tényét – ami csak a Bodok megvásárlását célozza, nem pedig az Olt Turisztikai Rt. teljes részvénycsomagját –, és azt is sejteni engedte, hogy a felek közel állnak a megállapodáshoz. Legközelebbi találkozójukra június 3–4-én kerül sor, amikor Bârsan szerint akár alá is írhatják a szerződést. Ezt az állapotot látszik alátámasztani az adminisztrátor azon érvelése is, miszerint azért nem hajlandó nyilvánosságra hozni a körvonalazódó vételárat, mert "elképzelhető, hogy lesz még módosulás a szerződésben".
A brassói cégtől származó információk némileg árnyalják a képet, mert míg a határozattervezetekben az első lépések megtétele szerepel, addig a jelek szerint az ügy lényegesen előbbre tart. Ami akár örvendetes is lehetne, ha nem keltené azt a benyomást, hogy az elöljárók utólag kívánnak hitelesíttetni egy folyamatot a képviselőkkel. A Magyar Polgári Párt is ezt kifogásolja – jelezte Kulcsár-Terza József megyei elnök. Önkor­mány­zati képviselői körökben olyan aggályok is felmerültek, hogy a Bodok-tranzakció elindítására adott jóváhagyásukkal törvénytelenséget követnének el, mivel az ingatlan által elfoglalt területet öt korábbi tulajdonos is visszaigényelte, ügyükben peres eljárás zajlik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2011-05-26: Közélet - Szekeres Attila:

Székelyföld Brüsszelben

Jövő héten nyitják meg Székelyföld képviseleti irodáját Európa fővárosában. A brüsszeli Magyar Régiók Házában helyet kapó iroda feladata Székelyföld népszerűsítése, és összegyűjteni, feldolgozni, majd továbbítani az Európai Unió intézményeitől származó információkat, tájékoztatni az önkormány­zatokat az Európai Parlament, az Európai Bizottság, a Régiók Tanácsa döntéseiről, hozzáférni a közösségi pályázatokhoz.
2011-05-26: Közélet - Farkas Réka:

Hagyomány született (Székelyföldi Napok)

Egy hétig három megye számos helyszínén, sok kulturális rendezvénnyel zajlik a Székelyföldi Napok második kiadása. A cél: értékeink egységes megjelenítése, megmutatni egymásnak is mindazt, amit egy-egy megye művészei alkottak, no meg a csíksomlyói búcsút megelőző héten turistákat, érdeklődőket vonzani, megeleveníteni a távolabbi vidékekről érkezők előtt Székelyföld erényeinek sokszínűségét – hangzott el tegnap Hargita, Maros és Kovászna megye tanácselnökeinek közös sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgyön.