Rajt vagy célegyenes?

2011. május 26., csütörtök, Közélet

Érdemi elÅ‘relépést sejtetÅ‘ határozatot hozhat Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye tanácsának közgyűlése. A mai ülésen mindkét testület dönt arról, létrehozza-e a helyi, illetve a megyei önkormányzat közös társulását, amelynek célja a megyeszékhely turisztikai fejlÅ‘désének elÅ‘segítése – konkrét lépésként a Bodok Szálló visszavásárlása.

A Sepsiszentgyörgy központjában álló tízemeletes Bodok Szálló a nyolcvanas évek elsÅ‘ fele hotelépítési lázának hevében emeltetett, a grandomán lendületnek pedig több polgári ház is áldozatul esett. Túlmé­retezettsége eleve üzleti csÅ‘dre predesztinálta, de ez csak a ’89-es politikai változások után vált szemponttá. A gazdátlanság, a kezelhetetlen méretek csak a város templomtornyainak magasságbeli ellensúlyozását tették lehetÅ‘vé, a városnak sem pénze, sem elképzelése nem volt a birtokbavételhez – bár ha lett volna, a kor gazdaságpolitikai körülményei úgyse nagyon engedélyeztek hasonló gesztusokat. A rablóprivatizálások korának vége felé, 2003-ban a brassói Ioan Neculaie üzletember vásárolta meg az Olt Turisztikai Rt. teljes részvénycsomagjával együtt 626 024 euróért, a szerzÅ‘désben foglalt fejlesztési kitételeket azonban részben sem teljesítette, a korszerűsítés címszó alatt 2007-ben elkezdÅ‘dött bontást is hamar felfüggesztették, azóta az épület a város egyik szégyenfoltja.
A városi és a megyei önkormányzatban ma elÅ‘terjesztendÅ‘ határozattervezet értelmében közös egyesületet hoznak létre, illetve egy bizottságot, amely Sepsi­szentgyörgy polgármesterének rendeletére tárgyalásokat kezdeményez az ingatlan tulajdonosával az adásvétel körülményei és az ár meghatározására. A két önkormányzat 50–50 százalékban lesz majd az ingatlan tulajdonosa, ennek arányában teremtik elÅ‘ a vásárláshoz szükséges összeget is. Információink szerint Elena Udrea idegenforgalmi miniszter ígéretének árnyékában, illetve pályázati pénzek reményében indítják útnak a folyamatot.
A brassói Prescon Rt. – a jelenlegi Bodok-tulajdonos Ioan Neculaie egyik cége – adminisztrátora, Roxana Bârsan érdeklÅ‘désünkre megerÅ‘sítette a háromszéki önkormányzati vezetÅ‘kkel régóta zajló tárgyalások tényét – ami csak a Bodok megvásárlását célozza, nem pedig az Olt Turisztikai Rt. teljes részvénycsomagját –, és azt is sejteni engedte, hogy a felek közel állnak a megállapodáshoz. Legközelebbi találkozójukra június 3–4-én kerül sor, amikor Bârsan szerint akár alá is írhatják a szerzÅ‘dést. Ezt az állapotot látszik alátámasztani az adminisztrátor azon érvelése is, miszerint azért nem hajlandó nyilvánosságra hozni a körvonalazódó vételárat, mert "elképzelhetÅ‘, hogy lesz még módosulás a szerzÅ‘désben".
A brassói cégtÅ‘l származó információk némileg árnyalják a képet, mert míg a határozattervezetekben az elsÅ‘ lépések megtétele szerepel, addig a jelek szerint az ügy lényegesen elÅ‘bbre tart. Ami akár örvendetes is lehetne, ha nem keltené azt a benyomást, hogy az elöljárók utólag kívánnak hitelesíttetni egy folyamatot a képviselÅ‘kkel. A Magyar Polgári Párt is ezt kifogásolja – jelezte Kulcsár-Terza József megyei elnök. Önkor­mány­zati képviselÅ‘i körökben olyan aggályok is felmerültek, hogy a Bodok-tranzakció elindítására adott jóváhagyásukkal törvénytelenséget követnének el, mivel az ingatlan által elfoglalt területet öt korábbi tulajdonos is visszaigényelte, ügyükben peres eljárás zajlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2011-05-26: Közélet - Szekeres Attila:

Székelyföld Brüsszelben

JövÅ‘ héten nyitják meg Székelyföld képviseleti irodáját Európa fÅ‘városában. A brüsszeli Magyar Régiók Házában helyet kapó iroda feladata Székelyföld népszerűsítése, és összegyűjteni, feldolgozni, majd továbbítani az Európai Unió intézményeitÅ‘l származó információkat, tájékoztatni az önkormány­zatokat az Európai Parlament, az Európai Bizottság, a Régiók Tanácsa döntéseirÅ‘l, hozzáférni a közösségi pályázatokhoz.
2011-05-26: Közélet - Farkas Réka:

Hagyomány született (Székelyföldi Napok)

Egy hétig három megye számos helyszínén, sok kulturális rendezvénnyel zajlik a Székelyföldi Napok második kiadása. A cél: értékeink egységes megjelenítése, megmutatni egymásnak is mindazt, amit egy-egy megye művészei alkottak, no meg a csíksomlyói búcsút megelÅ‘zÅ‘ héten turistákat, érdeklÅ‘dÅ‘ket vonzani, megeleveníteni a távolabbi vidékekrÅ‘l érkezÅ‘k elÅ‘tt Székelyföld erényeinek sokszínűségét – hangzott el tegnap Hargita, Maros és Kovászna megye tanácselnökeinek közös sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgyön.