Bond a huszonegyedik században

2011. május 28., szombat, Magazin

Huszonegyedik századi kémet faragott James Bondból Carte Blanche című regé­nyében – mondta el Jeffery Deaver a héten megjelent új 007-es könyvéről. A kötet díszbemutatóját a londoni St. Pancras állomás pezsgőbárjában rendezték meg az eseményhez méltó külsőségek közepette: a Carte Blanche egy példányát az állomás tetejéről leereszkedő tengerészgyalogosok nyújtották át a szerzőnek. Maga a szerző egy tűzpiros, motorházán 007 feliratot viselő Bentleyn érkezett a helyszínre, csinos motoros Bond-lány kíséretében.

A könyv megjelenése egybeesik a néhai Ian Fleming születésnapjával: az eredeti Bond-regények szerzője május 28-án töltené be 103. évét. Fleming halála óta a jogtulajdonosok engedélyével több folytatás is készült regényhősének, a brit titkosszolgálat szuperügynökének főszereplésével. Többek között Sebastian Faulks vagy John Gardner is megírta a maga Bond-könyvét. Jeffery Deaver amerikai bestselleríró nyolc hónap alatt vetette papírra az új epizódot. Mint elmondta: megtartotta regényei megszokott, akciódús, sodró lendületét – ahogy ezt olvasói elvárják tőle –, ugyanakkor a Fleming-rajongókra is igyekezett tekintettel lenni, amikor beemelte Bondot saját sztorijába. A Carte Blache történetét a könyv megjelenéséig titokban tartotta a brit Hodder and Stoughton kiadó. Mindössze annyit árultak el, hogy napjainkban játszódik, és helyszínei között szerepel Szerbia és Dubaj is.
Miközben aktuális témát akart feldolgozni a napjainkat megkeserítő terrorizmusról és fenyegetettségről, semmiképpen sem gondolkodott konk­rét politikai eseményekben – hangsúlyozta Deaver. "A Carte Blanche-ban valamilyen formában természetesen érintjük a való élet eseményeit, de ahogy Ernest Hemingway mondta: ha üzenni akarsz, fordulj a Western Unionhoz, és ne a regényedben tedd" – fogalmazott.
A hatvanegy esztendős írónak korábban huszonnyolc regénye jelent meg, és több mint húszmillió példányban kelt el világszerte. Bond-szerzőként először 2004-ben merült fel a neve, amikor Vadak birodalma című munkájával elnyer­te a Krimiírók Szövet­ségének Ian Fleming-díját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2011-05-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
dr. KEMÉNY GYÖRGY
életének 84. évében május 25-én elhunyt.
Temetése május 28-án, szom­baton 12 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi református Vár­templom ravatalozóházából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4245474
2011-05-28: Magazin - :

Szabó Ottó munkái Kézdivásárhelyen

Június végéig tekinthető meg a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában a kézdisárfalvi Szabó Ottó faragászati és festészeti kiállítása, mely a ház idei harmadik tárlata.