Székelyföldi címerek Európa fővárosában

2011. június 7., kedd, Közélet

Címerkiállítással nyílt meg tulajdonképpen Székelyföld brüsszeli képviseleti irodája. Miután az Európai Parlamentben képviselőink figyelemfelkeltő fogadást adtak, másnap, június 1-jén a Magyar Régiók Háza dísztermében zajlott a hivatalos megnyitó.

Az üdvözlőbeszédek után a közönség, élén Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel átvonult az egyelőre még bútorozatlan irodahelyiségbe, melynek falait Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, a Há­romszék munkatársa által tervezett székelyföldi közigazgatási címerek díszítették. Megnyitóbe­szédében a heraldikus kiemelte: a Székelyföld területén levő közigazgatási egységek mai címerei az erdélyi címertani hagyományokon alapulva egyszerűségükkel tűnnek ki a többi romániai címer közül. Míg ama­zok túlzsúfoltak, általában négy-öt mezőre osztottak, addig a mieink osztatlan, esetleg két mezőből álló pajzsba szerkesztettek, s kevés címerképet tartalmaznak. Egyszerűek, mint a székely ember – fűzte hozzá.
Szekeres Attila kiemelt néhányat a jelképek közül, mint a régi címeren alapuló Kovászna megyei, sepsiszentgyörgyi, berecki, s a híressé vált illyefalvi, melynek leírásában először jelent meg a Szé­kelyföld kifejezés Románia Hivatalos Közlönyében, továbbá a nemesi vagy főnemesi címer felhasználásával készült zabolai, árkosi, sepsibodoki, torjai, uzoni, gidófalvi vagy a névcímerként szolgáló mezőmadarasi (Maros megye), farkaslaki (Hargita megye) címer, illetve a XIII. századi értékes műemlék templom­ra utaló címerképekkel díszített gelencei jelkép.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2011-06-07: Közélet - Fekete Réka:

Nincs tétje a szóbeli vizsgáknak (Érettségi)

Holnap derül ki, hogy a tegnap kezdődött, román nyelvtudást felmérő szóbeli vizsgán volt-e hiányzó, ha igen, az érintettek számára nincs további lehetőség letenni az idei érettségit. Hétfőn nem zártak ki senkit, az érettségi első napja a tervezett ütemben ért véget.
2011-06-07: Közélet - Csinta Samu:

Elmarad a Székely Vásár

Az alacsony kiállítói létszám miatt elmarad a Székely­földi Termékkiállítás és Vásár második kiadása, amelyet június 10. és 12. között rendeztek volna meg a csíkszeredai sportcsarnokban.