Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tăriceanu felelősséget vállalnaBăsescu ragaszkodik a népszavazáshoz

2007. október 23., kedd, Közélet
Felelősséget vállal a Tăriceanu-kabinet az egyéni körzetes választási rendszert szabályozó törvényért — jelentették be a Nemzeti Liberális Párt vezetői.

Erről a párt csúcsvezetése tegnap reggeli ülésén döntött hivatalosan, bár ezt a lehetőséget korábban maga Călin Popescu Tăriceanu kormányfő és Bogdan Olteanu, a liberálisok képviselőházi elnöke is kilátásba helyezte. Traian Băsescu államfő múlt héten ultimátumot adott a parlamentnek: október 22-ig fogadják el az új választási rendszerre vonatkozó törvénytervezetet, ellenkező esetben kihirdeti az erről szóló népszavazást. Nem kockázatmentes a kormány lépése, mert ha a bejelentést követő három napon belül valamelyik parlamenti párt bizalmatlansági indítványt nyújt be, és ezt a többség megszavazza, akkor a kabinet megbukik.

Hiábavalónak tűnik azonban a miniszterelnök igyekezete, az államfő ragaszkodik ahhoz, hogy EP-választások napján népszavazást rendezzenek. Tegnap a Demokrata Párt jelölteit bemutató bukaresti nagygyűlésen Băsescu leszögezte: ,,Biztosíthatom önöket arról, hogy népszavazáson dől el az egyéni választókerületekről szóló választási törvénytervezet". Az elnök felhívta a figyelmet: a pártok a tavaszi egyeztetések során azt ígérték, június végéig elfogadják a parlamentben az új választási törvénytervezetet, ehhez képest még októberben sem történt előrelépés a választási reform ügyében. ,,Senki nem csaphat be engem és a román népet" — jelentette ki az államfő. Băsescu rámutatott, a kormány azzal, hogy felelősséget vállal a választási törvénytervezetért, csak elhamarkodná a törvény elfogadását.

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök holnapig igyekszik kicsikarni a parlament jóváhagyását. Ha mégsem szü­letik kedvező döntés, várhatóan a kormány holnapi ülésén jelenti be, hogy az általa vezetett kabinet felelősséget vállal a jogszabályért.

(-kas)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2007-10-23: Közélet - Czegő Zoltán:

Ima közben is vernek? (Pesti posta)

A felejtésnek is megvan a maga mágiája. Az agykéreg takarít, elveti, amit nem tart fontosnak.
A felejtés nem lehet a mi magyar mágiánk, ha már elvették tőlünk idejekorán azt a nemzetet összefogó mágiát, amelyet hoztunk volt valahonnét, évezredekből, s amely mágiával jól elvoltunk, megvoltunk.
2007-10-23: Közélet - Farcádi Botond:

Civil kiútkeresés az uniós csatlakozás után

Nincsenek könnyű helyzetben a civil szervezetek Románia európai uniós csatlakozása után, fennmaradásuk, eredményes tevékenységük érdekében összefogás szükséges.