Baász Imre, a rácstörő

2011. június 11., szombat, Közélet

Baász Imre (1941–1991) – A rácstörő című kiállítás nyílt meg tegnap este a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Mű­vészeti kiállítótérben. A Baász életművét bemutató idei rendezvénysorozat legújabb állomása a mostani a művész születésének hetvenedik, halalának huszadik évfordulóján – említette bevezetőjében Kopacz Attila, az Árkosi Kul­turális Központ igazgatója, az intézmény ugyanis társszer­vezője a tárlatnak (melyen Baász installációi, objektjei, akcióművészetének fotódokumentumai láthatóak).

Mircea Dumitrescu grafikus, a bukaresti képzőművészeti egye­tem tanára kijelentette, miközben hisz abban, hogy a művészek őrültségük okán is kitartanak, nagyon kíváncsi lenne, mit tenne ma néhai barátja a társadalom, az emberek közönye láttán. Meg­jegyezte, Bukarestben nincs a Mag­mához hasonló kiállítótér, s szeretné, ha ez az anyag múzeumba kerülhetne. Mind­annyian mély hálával tartozunk B. Szigeti Pálmának, amiért a szó igazi értelmében vett alázattal egyben tartja, megmutatja ezt az igazán jelentős életművet – mondotta Egyed Péter filozófus, majd Baász Imre kivételesen egyedi formanyelvéről beszélt, mondván, a szocializmusban született akciói, performaszai arról szólnak, be vagyunk tagolva, mégis, meg kell próbálni kitörni. Vladimir Bulat fővárosi kritikus a Securitate által megfigyelt képzőművészről szólt, akinek a természetben bemutatott akcióművészet jelentett menekülési, kitörési lehetőséget, miként ezt a kiállítás fotói is bizonyítják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2011-06-11: Belföld - :

Hírsaláta

FELJELENTÉSEKKEL SZÍNEZETT HECC­KAM­PÁNY. Politikai hisztéria és hecckampány folyik – így reagált Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában arra, hogy Romániában összeesküvés és alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedet miatt jelentették fel őt és két EP-képviselőtársát Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása miatt, de – véli az EP alelnöke – semmi különös nem várható, mivel ami történt, az anakronizmus az egyesült Európában, a régiók Európájában, ahol Románia schengeni övezetbe való felvételéért megy a küzdelem, és ahol a multikulturalitás, a nyelvek és kultúrák sokszínűsége alapvető érték.
2011-06-11: Közélet - Váry O. Péter:

Meztelenül az alpolgármester asszonnyal (Tollraforgó)

Félreértés ne essék: csak én voltam meztelen. És az alpolgármester asszony közelemben sem. Igaz, egy nappal korábban szobára vitt, amennyiben együtt jártuk végig a Bodok Szálló kívülről ugyanvalóst lerobbant, viszont belülről a felújítás eléggé előrehaladott állapotában leledző romjait. De ez egy másik történet.