Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rehabilitálni kell az ’56-os elítélteket

2007. október 24., szerda, Közélet
A nyilvánossághoz fordult Varga Andrea történész-dokumentumfilmes az 1956-as forradalom romániai áldozatainak rehabilitációjáért.

A történész, aki 1997-től Bukarestben kutatja az erdélyi-romániai 1956-os események történetét, illetve Nagy Imre romániai fogva tartásának hátterét, arra hívja fel a figyelmet, hogy ,,Románia az egyetlen olyan ország, amelyben az 1945 és 1964 között hozott kommunista bírósági (politikai) ítéleteket nem semmisítették meg, kárvallottaikat nem rehabilitálták, és a kollektív emlékezetben ők mindmáig »bűnösökként« élnek". Varga Andrea nyílt levélben hívja fel a figyelmet, hogy a parancsuralmi rendszer bíróságai 14 000 év börtönnel és több mint kéttucatnyi statáriális kivégzéssel sújtották a lázadókat, meghurcolt emberek ezrei és megfélemlítettek tízezrei adnák a romániai események mérlegét, s úgy véli, ehhez a mérleghez sorolható, hogy ,,közel minden romániai családban volt egy besúgó, akit a belső elhárítás fenyegetése emberellenes alkura kényszerített, s emiatt mindmáig mindenki inkább hallgat arról a több tízezer emberről, akinek életútját, szakmai pályáját és családi kapcsolatait is tönkretette a kíméletlen politikai-jogi terror". A történész úgy véli: ,,Morális európai összefogás lenne szükséges, hangadó személyiségek nyomásgyakorlása a román kormányzatra, amely még mindig vonakodik elismerni az egykori »vétkesek« bűntelenségét." Ugyanakkor arra is támogatást keres, hogy az ’56-os romániai elítéltek sorsát bemutató tavalyi és idei, Sorok között című emlékkiállítást elvigyék nemzetközi presztízsű városokba, Brüsszelbe, Genfbe és Rómába is. Varga Andrea európai politikai tekintélyek és nemzetközi szervezetek nyomásgyakorlása révén látja lehetségesnek a romániai ’56-osok rehabilitációját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 264
szavazógép
2007-10-24: Közélet - x:

Megemlékezések Erdélyben

Koszorúzásokkal, istentisztelettel, szavalással egybekötött ünnepségekkel, fáklyás felvonulásokkal emlékeztek meg 1956-ról tegnap Erdély több városában.
2007-10-24: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Lesz népszavazás
Aláírta a népszavazás megszervezéséről szóló elnöki határozatot Traian Băsescu államfő. Az elnök ezt tegnap este jelentette be. A határozat szerint a népszavazáson a következő kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk a választóknak: Egyetért azzal, hogy a következő parlamenti választásokon minden képviselőt és szenátort egyéni körzetes, kétfordulós, többségi szavazáson válasszanak meg?