Lobbitevékenység — a korrupció helyett

2007. október 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A romániai pénzügyi közösségek tudják már, mi a különbség a lobbi és a befolyással való üzérkedés, a nyílt tárgyalások és az alkudozás, a román érdekek uniós környezetben való világos meghatározása és az elvont válaszok között, melyekhez kezdtünk már hozzászokni, amikor a politikailag eléggé nem azonosított lobbi fogalma került szóba. A hozzáállás e meglepő módosulása azok részéről, akik minap még úgy tartották, nem feltétlenül szükséges a lobbitörvény, előtérbe hozza az átláthatóságot.

Modern politikai környezetben az átláthatóság szakmaiságot jelent: a törvényhozási tervek nyilvános megvitatása (ez a rendszer rendkívül jól működik Brüsszelben), egészséges konformizmus (a javaslattétel végén valamennyi félnek egyet kell értenie) és hajlandóság jelentős források befektetésére az érdekeknek megfelelően.

A Római Klub Romániai Szövetsége (ArCoR) és a Román Bankintézet a hazai lobbitevékenység szabályozásáról indított vitát a Nemzeti érdekek érvényesítése az Európai Unióban című értekezlet keretében. Az Európai Bizottság és az EPACA (európai lobbistaszövetség) képviselői a szakszervezetek és a tulajdonosok támogatásának, a lobbista mesterség hivatalos elismerésének szükségességét hangoztatták, a törvényes keret vagy még inkább a játékszabályok megértését (igen jól ismerik e játék fogalmát Bukarestben, ám a szabályok még elszállnak a fülek mellett).

,,A román kezdeményezésnek túl kell lépnie az elméleti szakaszon, s meg kell kezdeni a döntéshozatali szakaszt" — vélte Răzvan Buzatu európai ügyekért felelő tanácsos. Kérdés, hogy a hatóságok, a szakszervezetek és a szakmai társulások tudnak-e az európai törvényhozást befolyásoló három fontos lehetőségről. Vajon mennyire vagyunk Románia érdekeinek pontos felismerésétől és közérthető érvényesítésétől az EU-ban? A lobbifolyamatok rendezésével foglalkozóknak sok idejükbe telik majd visszaállítani az érdekcsoportok és a pénzügyi konstrukciók fogalmának helyes, modern és tudományos értelmezését a Băsescu—Becali-féle meghatározások után. (…)

Az EU fővárosában több mint tizenötezer lobbiszakértő dolgozik, a lobbitevékenység költségei pedig 60—90 millió dollárt tesznek ki évente.

Iolanda Bob (az Observatorul cultural nyomán — f. e.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2007-10-24: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Román—magyar gazdasági fórum Szebenben
November 14-én Nagyszebenben román—magyar gazdasági fórumra kerül sor, melynek célja a két ország közötti üzleti kapcsolatok erősítése. A fórumon részt vesznek a kormányfők, illetve gazdasági tárcavezetők is. A vállalkozók részvétele ingyenes. A háromszékiek a megyei kereskedelmi és iparkamaránál (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17., szám, telefon: 0267/351 677, e-mail: ccocov@ccicov.com), valamint az Asimcov vállalkozói szövetségnél (Sepsiszentgyörgy, Martinovics utca 2. szám, telefon/fax: 0267/352 425, 318 876, e-mail: office@asimcov.ro) jelentkezhetnek. (i.)
2007-10-24: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Javított az euróövezet

Tavaly nagyot javítottak államháztartási helyzetükön az euróövezeti országok: államháztartási hiányuk az összesített GDP 1,5 százalékával volt egyenértékű — közölték az EU statisztikai hivatalában hétfőn végleges adatként. Ehhez az is hozzájárult, hogy az euróövezeti GDP tavaly 2,7 százalékkal nőtt, ez hatéves rekordütem volt.