Az utca hangja

2011. július 1., péntek, Nyílttér

DUMITRU KATALIN, Sepsi­szentgyörgy. A június 22-ei Három­székben Járdák, utcák, parkolók címmel megjelent írás kapcsán szeretném megjegyezni, hogy "a Csíki utcában a pár éve lebontott néhai börtön helyén keletkezett nagy udvar" rendezéséről talán minket, ott élőket is meg lehetne kérdezni.

A régi börtönt ugyan lebontatta a polgármesteri hivatal, csak éppen ott hagyta a sok szemetet nekünk, lakóknak, egy téglát nem vitetett el. Szekeresek jöttek-mentek heteken keresztül, éjjel-nappal, s mindig féltünk, hogy mit pakolnak fel a mi javainkból is (a tűzifa-rakásokból). Majd amikor az is elfogyott, ami nem kellett volna, mi, lakók – és hangsúlyozom: nem a tanács emberei – összetakarítottunk, elegyengettük a helyet, befűmagoztuk, virágokat kezdtünk ültetgetni, és idénre ki is alakult a hely, büszkék vagyunk rá. Most meg jön a hivatal, és szépen bebetonoz minden talpalatnyi zöldövezetet. Teheti, nem a sajátunk. A környezetvédelem majd felvilágosít, hogy mennyi négyzetméter zöldövezet is "jár" egy embernek! Kell a parkoló, igaz, de amíg mi szépen meg tudunk egyezni, mindenkinek megvan a kis helye a tömbház előtt, és a jó levegője is, nem az aszfalt nyomja este vissza a meleget, hanem egy parkosított terület szolgál friss oxigénnel. Elnézést kérek, ha bárkit megbántottam, ez csak egy érintett véleménye.
KOCSIS ZOLTÁN, Alsócserná­ton. Június 26-án mintegy ötvenen gyűltünk össze megünnepelni az IKE-csoportunk megalakulásának 21. évfordulóját. Az istentisztelet után a temetőbe mentünk, és énekeltünk, igét hallgattunk Nagy L. Géza és Gajdó Erika sírjánál. Ebéd után megnéztünk egy régi filmet az 1995-ös csoportunkról, majd fényképeket vetítettünk az elmúlt huszonegy évről. Makkai Péter lelkipásztor IKE-órát tartott, ahol az Istenbe vetett bizalom fontosságáról beszélt, és arról, hogy minden körülmények közt engedelmeseknek kell lennünk Urunknak. A bibliaórán több résztvevő hozzászólt a felolvasott igéhez, és ennek kapcsán felelevenedett a jelenlévők számos ikés élménye. Többen bizonyságot tettek arról az Úrról, akit az Alsócsernátoni IKE közösségében ismerhettek meg egykor.Éneklés, imádkozás után felmentünk a Haszmann Pál Tájmúzeumba, ahol gyönyörű fotókiállítást tekintettünk meg. Az ikések közül többen énekeltek, majd az Üzenet együttes koncertje és tábortűz zárta a találkozót.
VERES ANNA, Lemhény. Úgy látom, nálunk mindenki kénye-kedve szerint alkalmazza a törvényt. Május elején beadtam egy kérést a polgármesteri hivatalba, hogy a 2000/189-es törvény értelmében mentesítsenek a helyi illetékek kifizetése alól. A jegyzőnő vette át, és három hét múlva ígért választ – meg is kaptam júniusban, közölték, hogy nem vagyunk jogosultak erre a kedvezményre. Ismét elmentem a jegyzőhöz, és megkérdeztem: hogyan lehetséges, hogy Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, egész Erdélyben megadják, csak Lemhényben nem? Felhívta az almási községházát, és megkérdezte, hogy ott fizetek-e adót, majd hazugnak nevezett, mert azt mond­tam, hogy nem. Nem értem az összefüggést az adófizetés és a kérésem között, ezért pár nap múlva újra próbáltam tisztázni az ügyemet, de akkor már nem állt szóba velem. Megkerestem a polgármester urat, ő nem tudott semmiről, a 189-es törvényt sem ismeri – hát vajon ki tárgyalta akkor? Vagy azt gondolták, hogy megijedek, és nem járok utána? Jelenleg tisztázatlan az 1279 lejes túlfizetés az adóba, és az a 10 százalék, amit azért nem adtak meg, mert nem fizetem az éjjeli őrséget.
PÉTERFI SÁNDORNÉ, Közép­ajta. Falunk lakóinak többsége egyedül élő idős személy, tele gonddal, egészségügyi problémával. De létezik a Diakónia szervezet, amelynek két dolgozója ellátja a betegeket, ügyeiket. Csodálatra méltó Kisgyörgy Lenke és Vaida Ildikó nővérek hozzáállása, kedvessége, megértése, csak örvendeni lehet sikeres munkájuknak. Sebeket gyógyítanak, szeretetet adnak a rászorulóknak, sok fiatalnak is példát mutatva. Valóban igaz, hogy a beteg ember a kedves gondoskodástól is gyógyul, az ápolók pedig minden tiszteletet megérdemelnek áldásos tevékenységükért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2011-07-01: Sport - :

Sport

Szentgyörgyi sikerek Balatonfüreden
Az elmúlt hét végén Balatonfüreden került sor a Balaton Bike Festre (BBF), amelyről remek eredménnyel tértek haza sepsiszentgyörgyi kerékpáros triálosaink.
2011-07-01: Nyílttér - :

Együtt a Balaton partján

A sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskola egy kis csoportja Péterffy Csilla tanárnővel nagy útra indult június 19-én, vasárnap: Balatonlellére mentek, hogy megismerkedjenek más kisebbségben élő magyar gyerekekkel és anyaországi társaikkal.