Gidófalvi falunapokVálságban is élő fiatal hagyomány

2011. július 4., hétfő, Közélet

Fiatal a falunapos hagyomány az Olt menti nagyköz­ségben, alig nyolcadik alkalommal gyűjtötte egybe a hat településből verbuvált község népét. Ha esett is egy keveset az eső, ha szemerkélt is, nekünk ide kell jönni, úgy vesszük, hogy ezt a rendezvényt, ami a miénk, amit értünk szerveznek, fel kell pártolnunk – nyilatkozta egy étfalvazoltáni idős férfiember.

Nem majális ez, mint régen, hanem júliális lett belőle. El kell felejteni, hogy a lekaszált füvet naponta veri az eső, itt, a sátor alatt jó "üdő" van. Ha a régebbi dáridókhoz nem is hasonlíthatott, mégis népünnepélyre sikerült a kettős falunap – értettük Berde József polgármester szavait, akit 43 cég és egyesület támogatott az anya­giak megteremtésében. Ez megerősítette abban az érzésében, hogy ilyenkor saját lábain, állami pénz nélkül is megáll ez a község. Volt most is hajnali ébresztő az étfalvi fúvósokkal, tűzoltók profiversenye (a nyertes lécfalviak szerdán indulnak szász­régeni megmérettetésre), huszárfelvonulás, fúvószenekarok mű­sora, s a sátor alatt az idősebbek vércukorszintjét-vérnyomását mérte a helyi diakónia. A tanulók és kicsinyek oroszlánrészt vállaltak az ünnepi műsorból, és egy külön sátorban arra vállalkoztak, hogy bárkit megtanítsanak a nemezelés technikájára. Az esti tábortűz mel­lett egyediként hatott har­sány dalcsokruk, amelyet az iskola három pedagógusa állított össze. Ismét sütötték az ökröt, éles délkeleti szél hordozta a sátrak között a versenytétként készült tokányok illatát. Volt utcabál és tűzijáték, ahogyan engedte az időjárás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 96
szavazógép
2011-07-04: Közélet - Bokor Gábor:

A polgármester csak vendég volt (Szentivánlaborfalvi falunapok)

Áldás az eső, víz nélkül nincs élet – mondta a szentivánlaborfalvi falunap megnyitóján dr. Ráduly István polgármester, próbálva a jó oldalát keresni a sűrű cseppekben hulló esőnek. A helybeliek közül viszont sokan nem örültek az égi áldásnak, az ünnep helyett inkább otthon maradtak. Aki ellenben kiment a sportpályára, nem bánta meg.
2011-07-04: Közélet - Szekeres Attila:

Kisebbségek Bikfalván

Szombaton ért véget a sepsiszentgyörgyi Alteris Egyesület által immár negyedszer megszervezett, egyhetes nemzeti kisebbségi tábor a bikfalvi Téglás Panzióban. Idén hét népcsoport képviselői vettek részt: bolgárok Temes megyéből, ukránok Máramarossziget környéki falvakból, lipovánok, törökök és tatárok Konstanca megyéből, székelyek Kézdivásárhelyről és Ozsdoláról, valamint románok Sepsiszentgyörgyről.