Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2011. július 18., hétfő, Mi, hol, mikor?

Jegyek a Félszigetre
A Háromszék szerkesztőségében Elephant József és Fekete Éva segítségével péntek délben kisorsoltuk a Félsziget-tombola nyerteseit.

A marosvásárhelyi fesztiválra a következő olvasóink nyertek egynapos belépőt: Máthé Zsigmond, Sánta István, Dob­ricza Szil­veszter, Spielmann Kinga, Gábor Elemér, Bíró Botond, Blénessy Csaba, Botos Péter, Elekes Roland Sándor, Molnár Sz. Lehel. Je­gyek átvétele a szerkesztőségben személyazonossági igazolvánnyal.


IV. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok
A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és Erdővidék Múzeuma idén is megszervezi a hagyományos rendezvényt. Lévén hogy Miklósvár idén ünnepli első írásos említésének 800. évfordulóját, a Középkori és Reneszánsz Napok ezúttal beilleszkednek az ünnepségsorozatba. Az idén Barót és Miklósvár lesz a programok helyszíne.
Barót. Szombaton 12 órakor a magyar Szent Korona hiteles másolatának közszemlére tétele Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében, 15.00: a Budapesti Utcaszínház Ludas Matyi című előadása, 16.00: A Koronaőrség története című kiállítás megnyitója, 16.30: Kerecsen László koronaőr előadása A Szent Korona és a Koronaőrség címmel, 17.30: a kisújszállási Szabad Lovagok Rendje középkori fegyver-, viselet- és harcijelenet-bemutatója, 18.30: a korona átvitele a római katolikus templomba a koronaőrök, a Szabad Lovagok Rendje és a székely történelmi zászlósor kíséretében, 19.00: ünnepi szentmise.
Miklósvár. Vasárnap a Kálnoky-kastélyban 14 órától folyamatosan: jurtaépítés és kézműves-foglalkozások a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány munkatársainak vezetésével, 16.00: a kisújszállási Szabad Lovagok Rendje középkori fegyver-, viselet- és harcijelenet-bemutatója, 16 órától folyamatosan: korabeli szórakoztató és ügyességi játékok nem csak gyermekek szórakoztatására a Bodvaj Egyesület tagjainak vezetésével, 18.00: a Budapesti Utcaszínház Ludas Matyi című előadása.


Képzési lehetőség vidékieknek
A Civitas Alapítvány ingyenes képzést indít Baróton azon erdővidékieknek, akik gondolkodtak már vállalkozás indításán, vagy fejlesztenék jelenlegi vállalkozásukat. A képzési időszak figyelembe veszi a vidéki életritmust, így a tizenkét napos hét végi képzést 2011 októbere és decembere között tartják. A résztvevők a következő területeken kapnak felkészítést: vállalkozás bejegyzése, számítástechnika, számla- és ügyvitel, marketing-alapismeretek, kommunikáció, üzleti terv készítése. A befejezés után két akkreditált diploma szerezhető meg. Jelent­kezni 2011. július 31-ig lehet a videkivallalkozas@gmail.com címen, telefon: 0266 218 481, 0737 015 483.


Kerékpártúra
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) háromszéki szervezetei kerékpártúrát szerveznek a székelyföldi autonómia népszerűsítésére. Indulás kedden Kézdivásárhelyről, az útvonal Kézdiszéken, Orbaiszéken, Sepsiszéken és Erdővidéken át vezet, érkezés pénteken Tusnádfürdőre. A kerékpártúra során Három­szék és a Barcaság negyvenöt települését érintenék a következő sorrendben: Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Kézdi­szentkereszt, Béla­falva, Kurtapatak, Esztelnek, Csomortán, Kézdialmás, Lem­hény, Bereck, Kézdimartonos, Ozsdola, Ge­lence, Haraly, Zabola, Páva, Kovászna, Csomakőrös, Papolc, Zágon, Nagyborosnyó, Kis­borosnyó, Egerpatak, Réty, Sepsi­magyarós, Lisznyó, Bikfalva, Uzon, Kökös, Szotyor, Kilyén, Sepsiszentgyörgy, Előpatak, Ára­patak, Hidvég, Földvár, Bölön, Miklósvár, Köpec, Barót, Bi­barcfalva, Kisbacon, Nagybacon, Mikóújfalu, Sepsibükszád és Tusnádfürdő. A kerékpártúrára minden érdeklődőt szeretettel elvárnak, bárhol fel lehet zárkózni, bárhol le lehet maradni.


Geológustábor
A kolozsvári BBTE magyar geológushallgatói egyesülete (GEKKO) és a Koch Antal Földtani Társaság (KAFT) idén is megrendezi közös nyári táborát július 27. és 31. között Lövéte határában, a Vargyas-patak völgyében. Az elsődlegesen témaindító kutatótábornak szánt összejövetel célja, hogy a kolozsvári BBTE magyar nyelvű geológus mérnöki szak hallgatói szakmai támpontokat kapjanak, amennyiben TDK-ra vagy szakdolgozat megírására készülnek. Az idei rendezvény különleges esemény, mivel a GEKKO fennállásának 15. évfordulóját ünnepli. A diákok lehetőséget kapnak, hogy számos, a szakmában már elhelyezkedett szakembert megismerjenek, akik segítségével könnyebben elsajátíthatják a geológia fortélyait. A részvételi szándékot a gekko@gekko.ro címen lehet jelezni. A jelentkezési lap és a tábor programja elérhető a www.gekko.ro és a www.foldtan.ro honlapon. Az idén felvételiző diákok részvétele díjmentes.


Kékfény
Meggyúlt az autó. A szentkatolnai rendőrök tűzeset ügyé­ben nyomoznak. Kedden kora délután a 112-n riasztották a ha­tóságokat, hogy a faluban kigyulladt egy személygépkocsi. A helyszínre érkező rendőrök már csak a kocsi hátsó részén látható égésnyomokat észlelhették, a tüzet a kézdivásárhelyi tűzoltók eloltották. Az előzetes megállapítások szerint az autót javítani hozták a gépkocsijavító egyéni vállalkozóhoz, s miközben a munkálatot végezte, rövidzárlat keletkezett, ami tüzet okozott. A károsult panaszt nyújtott be a rendőrségen, most kivizsgálás folyik.
Kábellopás. Csütörtökre virradó éjjel a baconi és baróti rendőrök tetten értek négy személyt, akik levágták a telefonkábelt Kisbacon és Ma­gyar­hermány között. K. Attila (41), K. Anna (34), M. Miklós (19) gidófalvi és M. Róbert (20) sepsibodoki lakos 70 méter kábelt vágott le. Mint kiderült, M. Otília Mária (27) szállította őket személygépkocsival a helyszínre.
Besurranók. A bardoci rendőrök azonosították S. Mártont (20), akit azzal gyanúsítanak, hogy egy erdőfülei nyaralóból 500 lejt vitt el. * A sepsiszentgyörgyi rendőrök csütörtökön rövid idő alatt azonosították azt a férfit, aki egy lakásból pénztárcát csent el. A károsult a 112-n riasztotta a rendőrséget, hogy a bezáratlan ajtón valaki behatolt a lakásába, és elvitte az elöl levő pénztárcát két bankkártyával, a személyi igazolványával, jogosítványával és 88 lejjel. Egy tanú személyleírása alapján percek alatt elkapták R. Andrást (23), akinél a tárcát az iratokkal megtalálták, s még a pénzt sem volt ideje elkölteni.
Zugkereskedők. Csütörtö­kön a kézdivásárhelyi rendőrök két brassói lakost kaptak el, akik illegális kereskedelmet folytattak a városban. N. Manuela (34) és I. Răzvan (28) bőrcipőket kínált eladásra engedély és árukísérő iratok nélkül. A 22 pár cipőt elkobozták, a zugárusokat meg­bírságolták. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Fogadóóra. Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munka­erő-foglalkoztatási Ügynök­ség igaz­gatója szerdán 10 órától Erdő­vidéken, Márton Árpád parlamenti képviselő baróti irodájában tart fogadóórát. Ké­rik az érdekelteket, előre jelezzék rész­vételi szándékukat Demeter Zoltán irodavezetőnél. Telefon: 0267 377 773, 0746 089 140.
Ingyenbusz. A Kovászna Megye Turizmusáért Egye­sület szombaton 10 órakor autó­buszt indít a Sugás Áruház elől Bodokra, az Aquarius, a borvíz ünnepére, mely a Bodoki Napok rendezvényeinek része. Viteldíj nincs. Je­lentkezni a 0267 310 111-es telefonon lehet naponta 8–16 óráig.
Naponta gombavizsgálat. Munkanapokon 15–17, va­sárnap 14–16 óráig Zoltán Sándor, a László Kálmán Gombászegyesület szakértője a sepsiszentgyörgyi piacon naponta ellenőrzi a kirándulók és gombaárusok gombáit, és tanácsot ad. A gombavizsgálat szombaton szünetel.
Áramszünet. Ma 9–12 óráig Sepsiszentgyörgyön a Vojkán utca felső részén, a Borvíz utca Tulipán Panzióig tartó részén, az Erege, Vár, Palló és Székely utcában, valamint a Kálvin téren, 8–10 óráig Kézdialmáson, Esz­telne­ken, Csomortánban, Kur­ta­pata­kon, 8–17 óráig Felsőlem­hényben az 1-es transzformátorállomás körzetében szü­netel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1160
szavazógép
2011-07-16: Közélet - :

Megújult a besenyői tanösvény

Nyolc-kilenc éve is lehet annak, hogy Köllő Zsolt sepsiszentgyörgyi tanár néhány társával kijelölte a megye első tanösvényét a besenyői tábor közelében: egy olyan sétautat, ahol már a kisgyermekkel is el lehet indulni a természet és az ember alkotta értékek, illetve károk számbavételére.
2011-07-18: Sport - :

Két év után újra itthon Szabó Kati

Gondolom, mindenki tudja, a négyszeres olimpiai, kétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok tornásznőről van szó, a világ azon négy tornászlányainak egyikéről, akiknek sikerült egy olimpián négy aranyérmet szerezniük.