Késik a búza aratása

2011. augusztus 4., csütörtök, Közélet

Aratószezon közepén járunk, mégis a gabonatáblákban alig lehet arató-cséplő gépet látni. Az utóbbi napok, hetek esőzései jelentősen késleltetik a gabona betakarítását.

Ha napokon belül nem javul az időjárás, és nem lehet teljes erőbedobással betakarítani a még lábon álló kalászost, félő, hogy jelentősen romlik a gabona minősége.

A szalmásgabonák közül megyénkben először az őszi árpa betakarítását kezdték meg. A 335 hektárnyi összterületről gyakorlatilag learatták az őszi árpát. Az össztermés 1139 tonna, az átlagtermés 3400 kilogramm hektáronként, ami jó hozamnak nevezhető – tudtuk meg az agrárigazgatóság vezetőjétől, Könczei Csabától.
Gond a búzával van, a 18 000 hektárból eddig valamivel több mint 3000-et sikerült learatni. 13 000 tonna búza került a tárolókba, az átlagtermés is jó, 3900 kilogramm hektáronként. Eddig jobbára a nagytermelők takarították be a búzát, a kisgazdák a jó időt várják az aratáshoz. Az igazgató véleménye szerint ha öt napon belül nem javul az idő, és nem lehet teljes erővel folytatni az aratást, félő, hogy romlik a búza minősége, s csak takarmánynak lehet majd használni.
Dr. Bartha János a szerencsés gazdák egyike, sikerült a mezőről hazavinnie a gabonát. MV Martonvásárhely KOLO búzát termelt, az eredmények kitűnőek. Annak ellenére, hogy a gabonatáblákon szemre nem látszott a kitűnő termés, átlagosan 5000 kilogramm búzát csépeltek hektáronként. Olyan parcella is volt, ahol a termés elérte a 6000–7000 kilogrammot. A learatott búza sikértartalma 34, hektolitersúlya 78, ami jó minőségű malomi búzát jelent. Bartha is úgy véli, a tartós esőzés ronthatja a búza minőségét. Az eső kimossa a sikért a szemekből, a sikértartartalom akár 24 alá is eshet, az ilyen búza már csak takarmányként értékesíthető. De veszélyt jelenthet a magvak kalászban való kicsírázása, a szemhullás is – vázolta.
Jelen pillanatban a búza felvásárlási ára minőségtől függően 65–85 bani között változik. A termelőknek kedvező változás a gabona fordított adózása. Az általános forgalmi adót a végső felhasználó fizeti, így a kereskedési láncból kiestek azok az ügyeskedők, akik több cégen átvezetve a megvásárolt gabonát, áfa-visszaigényléssel tettek szert jelentős jövedelemre.
Hírek szerint a déli megyékben termett búza jelentős része exportra került, hajókon vitték ki az országból. Ez azt jelenti, hogy várhatóan tavaszra nő majd a búza ára. Idén tavasszal 1,20–1,25 lej volt a kenyérnekvaló kilója, jövő ta­vasszal egy lej körül lesz – véli Bartha.
Gondot jelenthet, hogy a megyében nincs elégséges tárolóhely. Tizenkilenc engedélyezett gabonasilót tartanak nyilván, további kettő most folyamodott engedélyért – mondta el Könczei. Jó tudni, hogy a gabonatárolókat engedélyeztetni kell, ilyen irányú kéréssel a mezőgazdasági igazgatósághoz lehet fordulni – mondta az igazgató. Az engedélyeztetéshez megfelelő felszereltséggel – laboratóriummal, mérleggel – kell ellátni a raktárakat, ami többletkiadásokat eredményez. Azonban megéri a befektetés, ellenkező esetben büntetésre lehet számítani. Az illegális tárolókat könnyen felfedezhetik a hatóságok, a pénzügyi és gazdasági ellenőrök az utóbbi időben előszeretettel vizsgálódnak a mezőgazdasági termelőknél, állításuk szerint az illegális kereskedelem felszámolása érdekében. A búza útját követve könnyen kideríthető, ha a gabonát nem engedélyezett silókban tárolják – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2011-08-04: Máról holnapra - Csinta Samu:

Közösségi tudatosság a világfaluban

A Székely Vágta szívet melengető közösségi élménye után alig néhány nappal újabb esemény okán kerülhet a figyelem középpontjába a közösségért, azaz az önmagunkért való cselekvés fontossága.
2011-08-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megint téma a régiósítás

Augusztus 8-án ül össze az a koalíciós bizottság, amely "kis lépésekkel" elemzi a területi-közigazgatási átszervezést, a következtetéseket közlik majd az állampolgárokkal – jelentette be tegnap Sulfina Barbu DLP-s képviselő...