Kelemen Hunor cinizmussal vádolja Orbán Viktort

2007. október 31., szerda, Közélet
,,Tizenhét éve cinikusabb megjegyzést nem halottam magyarországi politikus szájából" — kommentálta Kelemen Hunor ügyvezető elnök Orbán Viktor Fidesz-elnök, európai néppárti alelnök azon kijelentését, miszerint nem neki, hanem a romániai magyar szavazónak kell lelkiismeret-furdalása legyen, ha európai parlamenti képviselet nélkül marad azért, mert nem megy el voksolni, vagy nem jól szavaz november 25-én.

Az ügyvezető elnök tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: ,,A Vajdaság és Kárpátalja intő példa, tanulság kell hogy legyen számunkra, hiszen azt mutatja, megosztást eredményezett a magyarországi politikum beavatkozása a határon túli magyar ügyekbe. Nem szeretnénk, ha a romániai magyar képviselet is erre a sorsra jutna azért, mert Erdélyben magyarországi politikusok kampányolnak" — szögezte le Kelemen Hunor kampányfőnök. Majd hozzáfűzte: az RMDSZ elvárja, hogy a magyar politikusok ne avatkozzanak be az erdélyi magyarság képviseletébe, ahogy a szövetség sem szól bele a magyarországi belügyekbe. Hasonló szellemben nyilatkozott Frunda György, aki szerint a magyar alkotmány nem beavatkozást, hanem a határon túli magyar közösségekért való felelősségvállalást ír elő a mindenkori magyar kormánynak, így a magyarországi politikai pártoknak is. ,,A saját dolgaikról dönteniük minden esetben az illető határon túli magyar politikai szervezeteknek kell. Elfogadhatatlannak tartom és visszautasítom, hogy az Európai Néppárt egyik alakulata nem a testvérpártot, hanem egy független jelöltet támogat" — hangsúlyozta Frunda György szenátor. Sógor Csaba EP-jelölt elmondta: ,,Érté­kelem, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök nekünk is kampányolt. Magam is azok közé a politikusok közé sorolom magam, akik nem csak az eszükkel, hanem szívükkel is tudnak dönteni, ahogy azt a Fidesz-elnök mondta."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2007-10-31: Közélet - Fekete Réka:

Két magyar kar létesítését kérik az egyetemi tanárok

A kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem kilencvennyolc magyar tanárának beadványát iktatta az oktatási miniszternél Toró T. Tibor képviselő, melyben az oktatók magyar tannyelvű természettudományi és humán tudományi kar létrehozását kérik. A beadvány mellé a képviselő felsorakoztatta az 1990-től máig tett sikertelen lépéseket az önálló anyanyelvű felsőoktatási intézmények létesítése érdekében.
2007-10-31: Közélet - Iochom István:

Kampányolnak (Kézdiszéki polgármester-találkozó)

Tegnap a lemhényi községháza gyűléstermében tartották meg a kézdiszéki polgármesterek e havi találkozóját, melyen meghívottként Baka Mátyás, a megyei tanács alelnöke, az RMDSZ kézdiszéki szervezetének elnöke és Tamás Sándor parlamenti képviselő is jelen volt.