A köpeci szil legyen az év fája

2011. szeptember 10., szombat, Közélet
Idén is meghirdette Az év fája Romániában versenyt a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány, a 27 benevezett fából tizenkettőt választottak be a döntőbe – köztük a köpeci szilt is.
Tavaly Az év fája a Hargita megyei, csíkszentléleki hárs lett, számos háromszéki szavazatnak köszönhetően is, s bár idén a másik székely megye két fával is bekerült a döntőbe (Dobó és Csíkszentkirály egy-egy tölgyfája), ezúttal házon belül tarthatjuk szavazatainkat. A háromszéki "versenyző" mintegy háromszáz éves, törzse 7,3 méter körméretű, több mint 35 méter magas, a Barót pataka köpeci hídja mellett található. A versenyre Antal Jenő nyugalmazott erdésztechnikus javaslatára a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület nevezte be. A döntős fák adatlapjai, illetve történetei a www.evfaja.ro honlapon találhatóak meg, ugyanitt lehet szavazni is mától október 30-ig, s a legtöbb szavazatot begyűjtő fa nem csak dicsőségben részesül, hanem 3000 lejes díjat is kap, az összeg a fa ápolására vagy közvetlen környezetének rendbetételére használható fel, ha erre nem lenne szükség, akkor csemeték ültetésére vagy zöldövezet kialakítására fordítható. (vop)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 112
szavazógép
2011-09-10: Közélet - Váry O. Péter:

A magyar állam kitüntetettjei

Szerda délután a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán vehették át díjaikat, kitüntetéseiket az erdélyi magyar közösség szolgálatáért, az egyetemes magyar kultúráért végzett munkásságukért a magyar állam erdélyi kitüntetettjei, köztük Háromszékről Gazda József tanár, művészettörténész és Vargha Mihály képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.
2011-09-10: Közélet - :

Vannak gyönyörű tájak

A Kovászna Napokon a Tourinfo-iroda kiállítótermébe lépve harminchárom fotó fogadta a vendégeket. Kíváncsian találgatták, melyik hol készülhetett. Ismerős, környékbeli tájak kerültek szem elé.