III. Udvarhelyszéki GyümölcsfesztiválAnyu lekvárjától a versekig

2011. szeptember 20., kedd, Gazdakör
E hét végén, 2011. szeptember 23–25-én tartják Székelyudvarhelyen a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált. Az idei rendezvény célja többek között a tudatos fogyasztói kultúra, illetve olyan közös értékrend kialakítása, amelyben a székely gyümölcs előnyt élvez.
Szeptember utolsó hétvégéjén ismét beköltözik a Falu a Városba, 17 udvarhelyszéki közösség (Bögöz, Csekefalva, Farcád, Farkaslaka, Firtosváralja, Firtosmartonos, Gyepes, Ivó, Ke­cset, Kénos, Kobátfalva, Malomfalva, Orosz­hegy, Ülke, Székelymagyaros, Székelypálfalva, Zetelaka) ünnepel újra együtt. A fesztivál három napja alatt többek között házi lekvárt, házi szörpöt, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, aszalványokat és házi süteményeket kínálnak.
A gyümölcsfesztivál programkínálatából a vetélkedők és kiállítások sem hiányoznak. Így rajtol például a Nevezd be anyut titokban egy üveg lekvárral! elnevezésű vetélkedő, amelynek keretében az anyu (vagy nagyi) elismerő oklevelet szerezhet lekvártudományból. Fon­tos, hogy a lekvár egyik fő hozzávalója valamilyen székelyföldi gyümölcs legyen. A leadási határidő 2011. szeptember 21., szerda, 16 óra, a Civitas Alapítvány székhelyén (Székely­udvar­hely, Solymossy utca 29.).
A szervezők a varrónők figyelmébe ajánlják, hogy a fesztiválon Gyümölcsös varrottas néven ki­állítással egybekötött vetélkedőt hirdetnek. A vetélkedőre székelyföldi, a szakmában dolgozó/dolgozott varrónők jelentkezését várják, a fődíj pedig egy varrógép lesz. A beküldött textilkölteménynek saját készítésűnek kell lennie, és szemléltetnie kell valamilyen székelyföldi gyümölcsöt. Az elkészítésnél bármilyen varrási technikát lehet használni, a beküldött munkához pedig mellékelni kell a készítő nevét és elérhetőségét. Egyazon személy több alkotással is benevezhet. Leadási határidő ugyancsak 2011. szeptember 21., szerda, 16 óra.
A gyerekeket töklámpásfaragó versenyre csábítják. Az alkotást a fesztivál helyszínére, a Városi Minifocipályára kell vinni 2011. szep­tember 22-én este 8 óráig. A legkiválóbbnak ítélt töklámpásokat ugyancsak értékes nyereményekkel díjazzák. Nem hiányzik majd a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő lekvárfőző verseny sem, s a bevállalósabbak benevezhetnek az ízfelismerő vetélkedőre. Gyü­mölcsös lírák címmel versíró versenyt is hirdettek, a beérkezett költeményeket nemcsak hallani, hanem olvasni is lehet majd a Városi Minifocipályán. Mindemellett megtekinthető lesz a Szamóca babafotó-kiállítás, valamint a Mit jelent a gyümölcs nekünk? tárlat is. Részletes információk találhatók a www.gyumolcsfesztival.ro honlapon.
Cikk megjelenési időpontja: 2011-09-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 40
szavazógép
2011-09-20: Gazdakör - Incze Péter:

Egyre többen választják a húsmarhát (Szomszédolás Gyergyóban)

Gyergyóalfaluban nemcsak beszélnek, de évek óta már tesznek is a húsmarhatenyésztés székelyföldi meghonosítása érdekében. A Rinde Mast Kft. kezdeményezése a háromszékiek számára is követendő példaként szolgálhat.
2011-09-20: Gazdakör - :

Hírlugas

Bírság kvótatúllépésért
Öt évre visszamenőleg kell büntetést fizetnie Romániának a tej- és cukorkvóta túllépése miatt, miután a parlament elfogadta a mezőgazdasági minisztérium erre vonatkozó javaslatát.