Gyümölcsfesztivál szívvel-lélekkelLekvármennyország Székelyudvarhelyen

2011. szeptember 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Várakozáson felüli népszerűségnek és látogatottságnak örvendett az elmúlt hét végén Székelyudvarhelyen rendezett III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál. Tizenhét közösség termékkínálatára és kulturális programkavalkádjára több mint tizennégyezer látogató volt kíváncsi.
"A magas látogatottság ellenére azt hiszem, nem csak a számokról kell beszélnünk. A lelkek, a szívek is nagyon fontosak. Ismételten bebizonyosodott: a vidék és szülöttei elválaszthatatlanok, az emberek érzik, ami hozzájuk tartozik, ami természetes. Ezen a rendezvényen együtt volt az előállító, a termék, a vásárló, a vidék és a Jóisten" – fogalmazott Orbán Árpád, az egyik rendezőnek számító Civitas Alapítvány elnöke.
A székely gyümölcs rendkívül nagy érdeklődésnek örvendett idén, mondta el Már István, a társrendező Székelygyümölcs Egyesület elnöke. Az utóbbi egy hónapban előállított több száz liter almalé a fesztivál három napja alatt elkelt, de rengeteg lekvár és szörp is elfogyott az elmúlt hét végén. "Az idei fesztivál minden szempontból felülmúlta az eddigieket, remélem, a jövőben is tartani tudjuk az elért színvonalat" – fogalmazott az egyesület vezetője.
A gyümölcsfesztivált egyfajta őszi hálaadásnak is szánták, a termelők, háziasszonyok, vidéki gazdák láthatták itt év közben elvégzett munkájuk eredményét. A fellépők évről évre felkészültebbek, az összesen tizenhét színpadi produkció és hat vetélkedő célja az volt, hogy minden korosztály, minden társadalmi csoport tagjai kifejezhessék a maguk módján, mit jelent nekik a gyümölcs. György Andrea programfelelős szerint az emberek egyre inkább magukénak érzik a rendezvényt, egyre többen kapcsolódnak be a programokba, még azokba is, amelyek komoly felkészülést igényelnek, mint például a Gyümi-ász vetélkedő vagy a gyümölcsös varrottasok kiállítása.
A kiállított lekvárok között meghökkentő kombinációk is felbukkantak: bodzás különlegességek, hétféle erdei gyümölcsből készült "mackóhívogató" vagy mentával ízesített alma-szőlő lekvár. A lekvárfőző versenyen Aranyüst Díjat nyerő kecseti csapat tagja, Széles Éva és Pál Irma elmondta: "Az első évben a hecsedlilekvárral nyertünk első díjat, tavaly nem sikerült nyerni, de attól függetlenül nagyon jól éreztük magunkat. Idén ismét nagy öröm ért: a somlekvárral megnyertük a lekvárfőző verseny első díját. Talán azért olyan népszerű ez a lekvár, mert nyersen kavart, nincs főzve, így még több vitamint tartalmaz."
Cikk megjelenési időpontja: 2011-09-28 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 41
szavazógép
2011-09-28: Riport - Sylvester Lajos:

Sepsiszentkirály arcai

A falubejárat után, amint megláttam a félig kész, tájidegen beton és tégla épületkolosszust, rajta a hatalmas táblával és ennek engem irritáló szövegével: DE VÂNZARE, eldöntöttem, szétnézek, milyen mértékben adták el lelküket-telküket az itt élők, hadd ne mondjam meg, hogy kinek, mert még valakik félremagyaráznák azt, amit én a sok "de vânzare"-s ingatlan­árusnak a szemébe mondok, mint a csíki ember az ökrének.
2011-09-28: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Ünnepelt a háromszéki ­vállalkozói szövetség (Az Asimcov tizenöt éve)

A visszapillantás, na meg az előretekintés jegyében ülte meg az elmúlt hét végén tizenöt éves jubileumát a Kis- és Középvállalkozók Kovászna megyei Szövetsége (Asimcov). A szakmai fórumon felvetett témák, a tartós hazai és külföldi partnerségek ugyanis előrevetítik a továbblépés lehetőségét, de mindezt a múlt péntek esti ünnepi vacsorán elhangzott történeti áttekintés teszi távlatossá.