Kezdődik az EMNT népszámlálási kampányaMagyarnak lenni jó

2011. szeptember 29., csütörtök, Közélet

Kétnapos ifjúsági konferenciával indítja háromszéki, népszámlálást népszerűsítő kampányát az EMNT. A következő három hétben minél több családhoz szeretnének eljutni, tudatosítani kívánják számos, térségünkben élő magyarban, vállalják bátran nemzetiségünket az október 20–30. között zajló országos összeírás során. Jelszavuk: Magyarnak lenni jó!

Nemes Előd, az EMNT ügyvezető igazgatója elmondta, házról házra járnak majd, de plakátokon, szórólapokon is megjelenítik üzeneteiket. Néhány konkrét célcsoportjuk is van, szeretnék megszólítani például a Sepsiszentgyörgyön élő csángókat, akik közül sokan románná váltak ideköltözésük után, azokat a román többségű falvakban élő romákat, akik közül például Ára­patakon számosan magyar iskolába íratták gyermekeiket az oktatási-nevelési támogatás elnyerése érdekében.
Felkeresik a vegyes családokat, akik gyermekeiket román iskolába járatják, de talán meggyőzhetőek, hogy magyar nemzetiségűnek jelentsék be őket. Közülük viszonylag sokan, körülbelül száz család kérte már a magyar állampolgárságot is – mondta el Nemes Előd. Figyelmet kívánnak fordítani a többségében románok lakta települések magyarjaira, vannak néhányan a Bodza-vidéken, de kis arányban élnek Előpatakon, Árapatakon (talán feltornázható a mostani 18 százalékról 20 százalék fölé arányuk, és ismét kikerülhet a magyar helységnévtábla a falu be- és kijárata mellé), kevesen vagyunk Hidvégen, és 50 százalék alá esett vissza a magyarság aránya Kökösben, Bölönben, Zágonban – sorolta Nemes Előd. Felhívta a figyelmet arra is, a más állampolgárságot firtató kérdésnél csak azok jelentsék be magyar honpolgárságukat, akik már letették az esküt, és jelezte, mindenki figyeljen, nehogy ceruzával írja be a biztos nemzetiségét.Ha rendellenességet észlelnek, jelezzék a 0264 308 208-as telefonon vagy a nepszamlalas@emnt.org e-mail címen.
Péntek délután a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban kezdődik a Népszámlálás, 2011 című konferencia, amelyen jeles hazai és magyarországi szakemberek világítják meg a népszámlálás kérdésének fontosabb vetületeit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2011-09-29: Közélet - Váry O. Péter:

Gyors munka, hibákkal (Rohamléptekkel a Mihai Viteazul téren)

Bárki láthatja, idén többet dolgoztak a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren, mint az elmúlt tíz évben összesen. És a nyár közepe óta a munkálatok rohamléptekkel haladnak, látványosan rajzolódik ki a tér új formája. A sietségnek azonban ára van: szintúgy bárki láthatja, a minőség rovására megy.
2011-09-29: Közélet - Szekeres Attila:

Gondban Erdővidék Múzeuma (Újabb feszültség Baróton)

Demeter László, a Székely Nemzeti Múzeum baróti részlegének vezetője meghúzta a vészharangot: súlyos helyzetbe került Erdővidék Múzeuma, mivel Barót polgármestere nem hajlandó folyósítani a városi tanács által előirányzott fenntartási költségeket.