Népmese napja Könyvek közöttMátyás király udvarában

2011. október 1., szombat, Közélet

Három könyv három nagy magyar mesemondótól – Benedek Elektől, Móra Ferenctől és Jókai Mórtól – mindegyikben három történet az igazságos Mátyásról, három mai illusztrátor képeivel: erre építették a népmese napját a Bod Péter Megyei Könyvtárban tegnap.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Gutenberg Kiadó három, gyermekeknek készült kö­teté­hez három támogató, illetve – maradjunk a királyi udvarban – mecénás is akadt, kettő közülük sepsiszentgyörgyi vállal­kozó, je­léül annak, hogy a fel­nőt­tek sem mindig tartják haszontalanságnak az igencsak ele­ven múltban való kalandozást. Hi­szen Mátyás ma is hat: egymás sarkára hágva hallgatták a felolvasást kicsik és nagyok a Gábor Áron Terem­ben, és volt keletje a színes kiadványoknak is. Kor­hű muzsikát a Plugor Sándor-líceum Gyűszű­virág régizene-együttese szolgáltatott a begyűlt gyermekeknek – igen nagy sikert arattak a furulyák, persze, mert az igazmondó juhász is azt fújta –, papírszínházat Fekete Mária színésznő játszott nekik, és végül mindenki nekikönyökölt a rajzolásnak, kirakósok­nak. Aki pedig a lovagi, udvarhölgyi, ne­tán a királyi jelmezt is magára öltötte, bizonyára később sem feledkezik meg a jó példa követéséről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 368
szavazógép
2011-10-01: Belföld - :

Belföldi hírek

Nokia helyett Bosch?
Emil Boc miniszterelnök szerint hat hónapon belül a kormány azonosítja azokat a stratégiai befektetőket, amelyek folytathatják a Kolozs megyei stratégiai befektetéseket a nemeszsuki Nokia gyár bezárása után. A kormányfő hangsúlyozta: bizalmasan kell kezelniük azokat a tárgyalásokat, amelyeket a kormány különböző cégekkel folytat romániai beruházásokról, a nyilvánosság ugyanis veszélyeztethetné a befektetéseket.
2011-10-01: Közélet - Mózes László:

Bezár a múzeumi kultúrkert

Csütörtök este Kertész János és (fiatal) barátai ütőhangszeres koncertjével ért véget a Fekete leves kultúrával édesítve című, két és fél hónapos rendezvénysorozat.