Koalíciós feszültségek

2011. október 5., szerda, Közélet

Az RMDSZ megszavazna egy bizalmatlansági indítványt, ha a kormány felelősségvállalással fogadná el a választási törvények módosítását – nyilatkozta Máté András Levente, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

A koalícióban sokasodnak a nézeteltérések: a szövetség nem támogatja a külföldön élő románok levélben történő szavazását, emellett a választási rendszer módosításában, a régióátszervezés kérdésében sincs egyetértés.
A nagyobbik kormánypárt a korábbi nyolc megamegyés elképzelés után 10–12 régiós változattal állt elő, és szeretnék, ha a közigazgatási átszervezést a jövő évi választások előtt lebonyolítanák. Az RMDSZ szerint erről nem esett szó a koalíció ülésén, ők csak a voksolás után tartják megvalósíthatónak a régiósítást. Terítékre került viszont a választási rendszer módosítása. A DLP a "tiszta" egyéni körzetes rendszert támogatja, az RMDSZ azonban nem hajlandó lemondani az arányosság elvéről. Ezért azt javasolták, hogy a törvényhozók egy részét egyéni választókerületben válasszák meg, másik részüket pedig listáról. Erről viszont hallani sem akar a nagyobbik kormánypárt.
További feszültségekhez vezethet a levélben történő szavazásról szóló tervezet: a demokraták ugyanis ragaszkodnak kezdeményezésükhöz, az RMDSZ és az ellenzék azonban határozottan elutasítja azt. Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tesz az RMDSZ, ha koalíciós partnerei felelősségvállalással próbálnák megváltoztatni a választási rendszert, Máté András Levente leszögezte: ő lenne az első, aki megszavazná a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1542
szavazógép
2011-10-05: Magazin - :

Csodacsillag az októberi égbolton

Fényes maximumában van októberben az egyik legnevezetesebb változócsillag, a Mira Ceti, azaz a Cet csillagképben lévő Csodacsillag – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján (www.mcse.hu).
2011-10-05: Közélet - Bokor Gábor:

A népszámlálásra ­összpontosít az EMNT

Fiatalokra és idősekre egyaránt szüksége van az orbaiszéki közösségeknek, előbbiek erejükkel, tudásukkal, kitartásukkal, utóbbiak tapasztalatukkal segíthetik az önkormányzatok munkáját – mondotta Szabó Tünde, az EMNT orbaiszéki elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján.