Új otthon az utcagyerekeknekKoldus és királyfi fedél alatt

2011. október 20., csütörtök, Közélet

Új otthonba költözik a sepsiszentgyörgyi sürgősségi befogadóközpont, a megyei érdekeltségű létesítmény tizenöt gyermek ideiglenes elhelyezésére lesz alkalmas. A rendeltetése szerint utcagyerekeknek szánt otthonba novemberben költöznek be az első lakók.

A Borvíz utcai épületet hétfőn adta át az építő (Ördög Kft.) a megyei szociális ellátási és gyermekvédelmi igazgatóságnak, amelynek vezetője, Vass Mária tegnap arról tájékoztatott, a háromszéki önkormányzatokkal közösen működtetik majd a létesítményt. Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja 244 000 euróval, a román kormány 5600 euróval, Kovászna Megye Tanácsa a területtel és a tervek, engedélyek költségeivel (66 700 euró) járult hozzá a Koldus és királyfi névre keresztelt központ létrehozásához. Az új befogadóegységbe az utcán élő, a rendőrség, a vasúti felügyelők által ideirányított gyermekeket, valamint a kórházban elhagyott, illetve a rendezetlen családokban veszélyeztetett kiskorúakat helyezik el ideiglenesen, akiknek oktatásáról is gondoskodnak, átmenetileg beíratják a legközelebbi óvodába, iskolába. Mivel megyei érdekeltségű intézményről van szó, azokat, akik nem sepsiszentgyörgyi illetőségűek, a származásuk szerinti önkormányzatok anyagi támogatásával fogadják be, és szintén azok segítségével keresnek megoldást végleges elhelyezésükre. Tekintve, hogy napi huszonnégy órás ellátásról és felügyeletről van szó, ahány gyermek, annyi alkalmazott végez majd itt munkát, ez havi 1500–1700 lejes fenntartási és működési költséget jelent gyermekenként.
Jelenleg a háromszéki gyermekvédelmi ellátórendszerben közel ezerkétszáz gyermeket tartanak nyilván, háromszázhatvanat családi, rokoni elhelyezésben, háromszázhúszan családi típusú házakban, illetve otthonokban nevelkednek, háromszáz gyermekről hivatásos nevelőszülők gondoskodnak, kétszázan nappali központokban kapnak ellátást. Tavalyhoz képest a kórházi csecsemőelhagyás növekedett, az év első kilenc és fél hónapjában annyi újszülöttet (harmincötöt) hagytak a kórházakban, mint 2010-ben egész évben, az örökbefogadások üteme nem változott, évente hét-nyolcat zárnak le, ez általában megegyezik a várakozók számával.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 221
szavazógép
2011-10-20: Közélet - Farkas Réka:

Három vitázó fiú és a köztük lévő fal (Együttműködést sürget Édler András)

Az erdélyi magyarság három pártja nem viszálykodhat három testvérként, ha megosztjuk erőnket, könnyen legyőzhetnek, beolvaszthatnak bennünket, fennmaradásunk egyetlen esélye az egység – fogalmazta meg Édler András RMDSZ-es képviselő, aki szerint még időben vagyunk, reméli, eljut az üzenete az érintettekhez, és egyre többen zárkóznak fel e mögé az elképzelés mögé.
2011-10-20: Közélet - Hecser László:

Jöhet a tél Erdővidéken

Az erdővidéki önkormányzatok szempontjából jöhet a tél: a hóeltakarításhoz szükségesek beszerezve, az eszközök felkészítve.