Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Harmincöt éves a Perkő Néptáncegyüttes

2011. november 7., hétfő, Közélet

Tegnap a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban ünnepségsorozattal – tánctörténeti kiállítással, könyvbemutatóval és gálaesttel – ünnepelték a harmincöt évvel ezelőtt alakult Perkő Néptáncegyüttest.

  • Gergely Zoltán és Gergely Orsolya
    Gergely Zoltán és Gergely Orsolya

A falu fölé emelkedő hegyről elnevezett együttes 1976-ban alakult Gergely Zoltán és Sikó Katalin pedagógus lelkes szervezése és kitartó közösségi munkája nyomán. Szentlélek két testvértelepüléséről érkeztek vendégek, önkormányzati képviselők, illetve táncosok, Alsónyékről negyvennyolcan, Szentgálról huszonnégyen.
A táncosok a három és fél évtized alatt folyamatosan cserélődtek, számuk eléri a 137-et. Jelenleg harminc tagot számlál az együttes, húszat a Borsika utánpótláscsoport. A csoport vezetője első perctől mindmáig Ger­gely Zoltán, a falu kulturális-közösségi életének legmeghatározóbb személyisége. Az együttes repertoárjában kizárólag erdélyi magyar táncok szerepelnek. Táncaikhoz Ábri Béla és zenekara húzza a talpalávalót. A csoport számtalan helyi és nemzetközi fellépéssel büszkélkedik. 1989 előtt csak a megyében léphetett színpadra, a nagy lehetőség húsz évvel ezelőtt adódott, mióta a Perkő Magyarországon kívül 1993-ban Franciaor­szág­ban, Belgiumban és Lu­xemburgban is felléphetett. 1994 óta szinte állandó résztvevője a Sárközi Lako­dalmasnak, szerepelt már a Váraljai Nemzetközi Nép­táncfesztiválon, a Duna Menti Folklórfesztiválon, az Ezer Székely Leány Talál­kozón, Szolnokon a Folk­dancenet nemzetközi folklórtalálkozón.
A fényképeket, plakátokat, emléklapokat, hangszereket, népi viseletet bemutató tánctörténeti kiállítást, valamint a Gergely Zoltán és Gergely Orsolya szerzőpáros által összeállított 176 oldalas Perkő alján, Kászon partján című kötetet Gergely Orsolya mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek. Az egykori vagy jelenlegi táncosok, énekesek, táncmesterek részleteket olvastak fel írásaikból. A háromszáz ülőhelyes színházteremben a köszöntőbeszédek után az alsónyéki, szentgáli, zabolai és a jubiláló szentléleki táncegyüttes lépett színpadra. A Perkő 35 éves ünnepsége a táncegyüttes volt és jelenlegi tagjainak köszöntésével zárult.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2011-11-07: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Számít vagy sem az RMDSZ?

Bár hatvanadik születésnapja előtt néhány órával az államfő azt nyilatkozta – derűsen és szokásos heherészés közepette –, hogy a főváros egyik ismert protokollvillájában tartandó összejövetelen szót sem ejtenek politikáról, mert nyugodt akar maradni az IMF küldöttségével tartandó esti tárgyalásra, mint utóbb kiderült, kiadta a parancsot a kormányzó párt tagjainak és csatlósaiknak, hogy még ebben az évben, tehát röpke egy hónap és szűk három hét alatt hozzák tető alá az ország területi-adminisztratív átszervezését.
2011-11-07: Közélet - Bokor Gábor:

Gyorsabb tájékozódásért (Az egészségügyi rendszer digitalizálása)

Az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) és a megyei tanács szervezésében kétnapos egészségügyi tematikájú konferencia zajlott Kovásznán a hét két utolsó munkanapján. Az egészségügyi kapacitás építése című előadás-sorozat fő témájaként az elektronikus egészségügyi (e-health) rendszerek kialakításának európai és hazai tapasztalatait vitatták meg.