Új menetrend több vonattal

2011. december 13., kedd, Közélet

Hétfőtől új menetrend szerint közlekednek a vonatok, és ezúttal a megszokott pár perces módosításoknál jóval több változással szembesül a közönség.

A legfontosabb újdonság a járatok besorolására vonatkozik: a személyvonatból régiós járat lett (ezért P betű helyett R szerepel a száma mellett), a gyors- (románul accelerat) és sebes- (rapid) vonatokat pedig összevonták, ezentúl tartományközi (interrégiós) járat a nevük (betűjelük IR). A jegyárak is ebben a kategóriában módosultak, a két érték között számolták ki őket: a gyorsvonaténál 12 százalékkal magasabb, a sebesvonaténál 22 százalékkal alacsonyabb az IR-utazási költség; a többi maradt annyi, mint eddig.
Nagy viszont az eltolódás a járatok megszokott indulási és érkezési idejéhez képest: olykor több órával korábban vagy későbben közlekedik ugyanaz a szerelvény. Néhány járat megszűnt, jó pár esetben az útvonalon is újítottak (rövidítettek vagy hosszabbítottak), és újak is megjelentek – Sepsiszent­györgyön például az eddigi 29 helyett 35 személyszállító zakatol át naponta., de elkerül minket a Marosvásárhelyről Bukarestbe robogó intercity járat, és természetesen a párja is: ezentúl csak tartományközivel lehet a fővárosba vonatozni. Ez a múlt héten még 17.17-kor indult Sepsiszentgyörgyről, tegnaptól azonban 14.38-kor hagyja el az állomást – párja viszont alig pár percnyi eltéréssel, a megszokott 18.15 helyett 18.02-kor fut be. A két budapesti járat 8.22, illetve 21.23 óra­kor érkezik, Budapestre indulni 3.30-kor és 19.22-kor lehet (2.25 és 18.22 helyett). A Brassóba induló reggeli ingajárat egy percnyi különbséggel, 5.16 helyett 5.15-kor fut ki, felfelé a székely körvasúton pedig 7 perccel korábban indul: 5.08 óra helyett 5.01-kor. A visszatérő déli járatoknál is hasonló mértékű az el­tolódás, más esetekben azonban több, és mi­vel az új rendszerben több és többfelé vivő szerelvény között válogathatunk, érdemes utazás előtt alaposan tájékozódni: nehogy a megszokott vonatunk he­lyett valami másra üljünk, és más úti célban ébredjünk fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2011-12-13: Gazdakör - :

Hírlugas

Gazdakonzultáció
Gazdatalálkozót szervez e hét végén az RMDSZ és a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A tervezett konzultáció célja az építő jellegű vita és a prioritások közös meghatározása a mezőgazdasági ágazatban.
2011-12-13: Közélet - Hecser László:

Barót tanácstalan

Mintha diákká váltak volna a baróti tanácstagok, most, a szünidő közeledtével ismét hiányoztak a tanácsülésről, így tegnap sem volt döntőképes a testület.