Családok adventi napja

2011. december 15., csütörtök, Család

Bensőséges hangulatban telt az a három óra vasárnap délután, melyet a részt vevő családok eltöltöttek a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban és plébánián az először tartott, családokat megszólító programon. A családot megtartó erőkről beszélgettek, majd párok közösen készítettek szebbnél szebb karácsonyfadíszeket az altemplomban, a gyermekek a nagyteremben.

  • Fotó: Horváth Szilveszter
    Fotó: Horváth Szilveszter

Ft. Dávid György plébános köszöntötte a fiatalabb és idősebb párokat, majd tanúságtételben néhány házaspár arról számolt be, hogyan éli hétköz­napjait és ünnepeit a gyerekekkel együtt. "Ha annak az országnak, ahol élsz, a jövőjét az határozná meg, ahogy a te családod él, minek nézne elébe az az ország?" – tette fel a kérdést Paul Johnson történész szavaival a plébános, majd ezt és ehhez hasonló kérdéseket próbáltak megvitatni.
Továbbá elhangzott: ahhoz, hogy egy embercsoport sikeres legyen akármiben, három tényező szükséges: szövetség, kapcsolat, tevékenység.
Szövetség: két egymást igazán nem ismerő ember a házasságban összekerül. Az első tényező azon fordul meg, hogy mennyire képes a két személy nemcsak egymást elfogadni, hanem egy csapatot alkotni. A családi élet minősége elsősorban a férj és feleség viszonyának minőségén alapszik. Míg a házasság világi értelemben szerződés, addig keresztény értelemben szövetség, tehát felbonthatatlan: több és mélyebb, összefont és szövött valóság.
Kapcsolat: amikor nézzük gyermekeink kapcsolatát a barátaikkal, szembeötlik együttlétük öröme, egymás állandó keresése. Mennyi időt tölt egy mai házaspár egymással beszélgetve? És milyen a stílus: kurta mondatok, szavak vagy párbeszéd? A keresztény családban is vannak nézeteltérések, de fontos betartani a tiszta veszekedés hét szabályát: ne légy szarkasztikus vagy kritizáló; ne légy karaktergyilkos; ne próbáld kiokoskodni, hogy ki téved, ki a hibás; ne használj abszolút értelmű határozókat (te soha, te mindig...); ne hagyd el a csatateret, fejezd be a veszekedést; maradj fizikailag közel párodhoz. Aranyszabály: nem a vitatéma, hanem az egymás közti kapcsolat a legfontosabb!
Tevékenység: a házasság sikere a férj és feleség kapcsolatán áll vagy bukik. A házastársak egymáshoz való hűsége a legkézzelfoghatóbb tanúvallomás arra, hogy a keresztény élet élhető a mai világban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2011-12-15: Sport - :

Szavazzanak

Még egy hét, és befejezettnek tekintjük a megye legjobb sportolóinak megválasztására kiirt szavazást. Éljenek a lehetőséggel, és még a rendelkezésükre álló hét napon – a mai lapszámunkban megjelent szelvényen, na meg a hétfői számunkban közlendőben – róják le elismerésüket megyénk legjobbjai iránt.
2011-12-15: Család - Puskás Attila:

A kivi (Amit eszel, az az orvosságod)

Az új-zélandiak – kezdetben a kivi legjelentősebb termesztői és exportőrjei – adták saját jelképmadaruk nevét a kínai egresnek (is) nevezett gyümölcsnek. Mindkét név külső (felszínes) hasonlóságból ered.