Tusa Gabriella, a martonfalvi farmer

2007. június 13., szerda, Riport
Tusa Levente a rendszerváltáskor a martonfalvi gép- és traktorállomás főnöke volt. 1989-ben tizenöt traktorista dolgozott a keze alatt. Nem lévén elég munka, lassan más kenyérkereseti lehetőség után néztek.

A gépállomást 1993-ban magánosították, a Tusa házaspár megvásárolta az áruba bocsátott összes részvényt. Miután Tusa Leventét 2004 nyarán megválasztották Szentkatolna község polgármesterének, feleségére, Gabriellára hárult a családi farm irányítása, ügyes-bajos dolgainak intézése. A magánvállalkozásnak, a TTZS Kft.-nek négy állandó alkalmazottja van, az ügyvezető mellett három mezőgépész, aki a hetvenhektáros — negyven saját tulajdonú és harminc bérelt — szántóterületen elvégzi a szükséges mezőgazdasági munkát. Ötven hektáron burgonyát, húsz hektáron cukorrépát termesztenek. Gabonát idén nem vetettek. Tusa Gabriella (felvételünkön) a mezőgazdasági kampány ideje alatt kora reggeltől késő estig a farmon tartózkodik. A Tusa házaspár idejében rájött arra, hogy az EU-ban a szakvégzettség is sokat nyom a latban, ezért mindketten beiratkoztak a bukaresti agrártudományi egyetem látogatás nélküli tagozatára, ahol idén nyáron államvizsgáznak, agrár- és vidékfejlesztési mérnöki oklevelet kapnak. Tusa Gabriella érdeklődésünkre elmondta: már kezd érződni az EU-tagság kedvezőtlen hatása — jót eddig még nem tapasztaltak —, hiszen idén már nagy gondok lesznek a burgonya értékesítésével, hiszen szigorú normáknak kell megfelelni. Az előző esztendőkben nem volt gond, mindig el tudták adni a burgonyát, igaz nem a kért áron, de nem maradt a nyakukon — hangsúlyozta a farmer. Nagy a befektetés, és alig térül meg valami. Tusáék arra is gondoltak, áttérnek az állattenyésztésre, mivel az apró pityókával, a répalapival nem lesz, mit kezdeni. Burgonyaszedéskor kizárólag martonfalvi embereket fogadnak meg napszámosnak, idegenből nem hoznak munkaerőt, hogy a pénz ne menjen ki a faluból, a helybelieket segítik anyagilag. Ősszel ötven-hatvan embernek biztosítanak idénymunkát, egy-egy napszámért 30 lejt fizettek. A mezőgazdaságból 2002-ig lehetett tűrhetően megélni — állítja Tusa Gabriella —, azóta megindult a hanyatlás, a kisebb területeken gazdálkodók egyre nehezebben élnek, hiszen nem tudják értékesíteni megfelelő áron a termést. A farm három nagy és két kicsi traktorral, permetezővel, burgonyaszedő kombájnnal és más, kisebb mezőgazdasági felszerelésekkel rendelkezik, van egy harminctonnás mérlegük is. Idén a farm udvarán száz gyümölcsfacsemetét ültettek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2007-06-13: Riport - Sylvester Lajos:

Ostor nélkül (Rétyi határjáróban)

Rétyen dr. Ernyei és Rétyi Nagy Lajossal a Dobolykatetőn ― a Templomhegyen ― akadt dolgunk, s a messzire látszó, valószínű, a régi időkben Bitát és Eresztevényt is kiszolgáló műemlék templom tövében figyeltem fel, hogy az Isten házához vezető két vállas út közötti enyhén lejtő fennsíkon, kísérőm és kalauzom szerint az Erdős pusztán egyes lóval kapálják a pityókát.
2007-06-13: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Ahol találkozhat a kereslet és a kínálat (Román árutőzsde)

Akarja, hogy a közpénzt minél hatékonyabban költse el, hogy soha senki ne gyanúsíthassa korrupcióval? Akarja, hogy az átláthatóság, a hatékonyság és a szakértelem jellemezze beszerzéseit?