Magyar—román közös kormányülés Szebenben

2007. november 14., szerda, Közélet

A területfejlesztés, a gazdaság, az infrastruktúra és a közlekedés, a mezőgazdaság és a környezetvédelem, a kultúra, a kisebbség és az oktatás problémája, valamint a szociális és egészségügyi kérdések szerepelnek a magyar—román közös kormányülés napirendjén.

A két ország vezető politikusai ma Nagyszebenben immár harmadszor ülnek közös asztalhoz. A második világháború utáni német—francia kiegyezés gyakorlatától ihletett kezdeményezés első állomása a 2005 októberében Bukarestben rendezett együttes kormányülés volt, amelyen tizenöt dokumentumot írtak alá, és számtalan együttműködési projektről állapodtak meg. A tavaly Budapesten tartott második közös tanácskozáson tíz kétoldalú egyezmény született, idén ismét tizenötöt készülnek tető alá hozni. A rendezvény zavartalanságát több mint háromszáz rendőr és csendőr biztosítja, a tűzoltók és mentők munkáját összehangoló katasztrófaelhárító egység nyolc járművel és ötven személlyel áll készenlétben, és erősítésre is van lehetőség. A tűzoltók a küldöttségek útvonalán található benzinkutakat felügyelik, akárcsak minden olyan épületet, amely helyszínként szerepel a kormányülés programjában. A magyar küldöttség tagjai ma a reggeli órákban érkeznek Nagyszebenbe, és még este visszatérnek Budapestre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4566
szavazógép
2007-11-14: Közélet - x:

A széthúzás veszélyét hangoztatják (Szórványban kampányol az RMDSZ)

Nem jött el az ideje a magyar—magyar versengésnek, nekünk nem egymással, hanem a románokkal kell megküzdenünk. A román politikusok már ugrásra készen állnak arra, hogy megoszoljunk, meggyengüljünk, hogy visszafordítsák mindazt, amit az elmúlt tizenhét évben az erdélyi magyarság megszerzett magának — hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök tegnap a Kolozs megyei Széken.
2007-11-14: Belföld - x:

Hírsaláta

,,CSÚSZIK" AZ AUTÓPÁLYA. Túlságosan lassan zajlik az észak-erdélyi autópályával kapcsolatos hivatalos jóváhagyások, építési engedélyek kibocsátása, veszélybe kerülhetnek a kivitelezési határidők ― nyilatkozta Bihar megyei látogatásának bisztraterebesi állomásán Ludovic Orban szállításügyi miniszter.