Magma kiállítótér: túl az alapozáson

2012. február 4., szombat, Közélet

Hagyományosan A gyűjtemény című csoportos alapkiállítással kezdte az évet a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, de februárban már a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Kőnig Frigyes tárlatát mutatják be, s az év minden hónapjára ígérnek egy-egy új kiállítást.

  • Részlet A gyűjteményből Fotó: Magma
    Részlet A gyűjteményből Fotó: Magma

A Magmában február 10-ig látható A gyűjtemény, vagyis az alapkiállítás egy válogatott része, ezúttal videók nélkül – mondta el lapunknak Vetró Barnabás képzőművész. Az alapkiállítás mintegy félszáz alkotást, illetve videókat jelent, rendszerezésüket nemrég fejezték be, ezeket a munkákat a kiállítók a Mag­mának adták, vagy letétbe helyezték. A mostani tárlat érdekessége, hogy az ablakokon meghagyták Dan Perjovschi rajzait, így azok "keretbe fogják" a kiállítást, a grafikákat majd egy tisztítóakcióval mossák le az üvegről. A gyűjtemény színes, többféle technikával készített, eltérő nyelvezetű alkotásokat jelent, melyeket befutott művészek és nagyon fiatal alkotók készítettek.
Az év folyamán havonta lesz majd egy-egy új kiállítás, emellett kísérőrendezvényeket, beszélgetéseket szerveznek, folytatják a tavaly elkezdett, kiállítók általi tárlatvezetést. Vetró úgy véli, 2012-re a Magmát megalapozták, már példaképként is említik, "nekünk már nem kell bizonyítanunk, hogy szükség van egy ilyen térre, hanem lehetőséget kell adnunk fiatal, illetve idősebb és középgenerációs alkotóknak a bemutatkozásra; eddig már több ismert művész tett azáltal szívességet nekünk, hogy itt kiállított". Szerinte a kép alapú kiállítások iránt nagyobb az érdeklődés, volt olyan látogatójuk, aki tavaly Bukta Imre tárlatát három-négy alkalommal is megtekintette, míg a fiatalok a szabadabb, látványos dolgokra fogékonyabbak. Követ­kező kiállítójuk Kőnig Frigyes, ő a "képzőművészet klasszikus vonalához kapcso­lódik, ma már ritka, hogy valaki ennyire alapoz a komoly rajztudásra". Tárlata február 18–án nyílik a Magmában, de a budapesti művész több más sepsiszentgyörgyi kulturális rendezvényen is részt vesz.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2012-02-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Kinek a jelöltje?
Összementek a magyar pártok Marosvásárhelyen: miután a magyar történelmi egyházak szerdán közös közleményben fejezték ki örömüket, egyetértésüket és támogatásukat azért, hogy az RMDSZ és az EMNP dr. Vass Levente személyében közös polgármesterjelöltet állít, tegnap az EMNT és az EMNP marosvásárhelyi vezetői, Jakab István és Portik Vilmos a megállapodás megszegésével vádolták az RMDSZ helyi elnökét, aki azt nyilatkozta, hogy "Vass Leventét csak az RMDSZ színeiben kívánják indítani a helyhatósági választásokon", azaz nem független jelölt lesz, ahogy arról korábban megegyeztek.
2012-02-04: Közélet - Mózes László:

Színház a könyvtárban

Új kezdeményezéssel rukkolt elő a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház: havonta tartanak egy-egy felolvasószínházi előadást a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az első produkciót, Karinthy Ferenc Bösendorfer című egyfelvonásosát kedden este mutatták be.