Újdonság a múzeumbanRégészet madártávlatból

2012. február 18., szombat, Közélet

Újdonságszámba menő tárlat nyílt Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében: régészeti légi fényképek Udvarhely­székről, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum vándorkiállítása Sófalvi András és Szabó Máté felvételeiből.

  • Őskori település körvonalai Olasztelek határában. Szabó Máté felvétele
    Őskori település körvonalai Olasztelek határában. Szabó Máté felvétele

A tárlatot házigazdaként Sztáncsuj Sándor József régész, részlegvezető nyitotta meg. Elmondta, három, viszonylag új tudományág – a repülés, a régészet és a fény­képezés – ötvözésével jött létre ez az új kutatási módszer, amely valójában az első világháborút követően vált igazán elismertté, Romá­niá­ban a rendszerváltás után lehetett ezzel foglalkozni, a Szé­kelyföldön az utóbbi években kezdte szárnyait bontogatni.
Ennek egyik úttörője Só­falvi András, a kiállítás kurátora. Mint magyarázta, a magasból sok olyan történelmi emlék ötlik szembe, amelyet a felszínen vizsgálódva nem lehet észrevenni: a madárperspektíva a kisebb egységek között olyan összefüggéseket mutat, amelyeket a felszínen haladó ember látószöge nem képes átfogni. A föld alatti vagy a felszínen alig látható régészeti objektumok a talaj összetétele, nedvességtároló képessége vagy az egykori emberi beavatkozás hatására eltér a háborítatlan talaj szerkezetétől. A szerves anyagban gazdag gödrök, árkok, beásások több tápanyagot tartalmaznak, így a felszínükön dúsabban és sötétebben nő a növényzet, a felszín alatt húzódó kőfalak fölött gyengébben. Legjobban a kalászosok reagálnak a talaj régészeti jellegű elváltozásaira, ám a Székelyföldön kevés a nagy kiterjedésű, egységes gabonatábla. (Ilyen felvételt nem is látni a tárlaton.) Erdős környezetben, így a Székelyföld nagy részén szinte kizárólag a téli időszak alkalmas a megfigyelésre.
A régész hangsúlyozta: a levegőből felfedezett jelenségek csak terepkutatással együtt válnak teljes értékű tudományos információvá. A kiállítás anyagát képező felvételek Székelyföldön az első, kifejezetten régészeti céllal készült légi fényképek közé tartoznak. A tárlat ízelítőt nyújt ókori, középkori, fejedelemség-kori erődít­mények nyomaiból, kora újkori templomok, 19–20. századi hadászati létesítmények maradványaiból, leginkább a római castrumok szabályos körvonalai szembeötlőek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2012-02-18: Belföld - :

Hírsaláta

SAJÁT VIZÉT ISSZA VISSZA. Daniel Funeriu volt tanügy­miniszter menesztése után állás nélkül maradt, s a Cotroceni-palotában elnöki tanácsadóként húzza meg magát. Az egyetemekre általa ráerőltetett törvény és kormányrendelet alapján zárolták az állásokat.
2012-02-18: Közélet - Bokor Gábor:

Bajos a csemeteültetés

Több mint száz hektár erdő telepítését tervezi a zágoni önkormányzat. A Lahó-hegyen és Darnó övezetében (Kom­mandó környéke) 1,8 millió lej befektetésével akarnak főleg tölgyet és juhart ültetni.