Emlékünnepség CsernátonbanHáromszáz éve született Bod Péter

2012. február 23., csütörtök, Közélet

Két helyszínen, az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum kertjében és a felsőcsernátoni református templom előtti téren emlékeztek tegnap a háromszáz évvel ezelőtt Felsőcsernátonban született református lelkészre, irodalomtörténészre, közíróra, tudósra, Bod Péterre.

  • Az alsócsernátoni Bod Péter-szobornál tisztelegnek. A szerző felvétele
    Az alsócsernátoni Bod Péter-szobornál tisztelegnek. A szerző felvétele
  • Nt. Szőcs László Bod Pétert méltatja felsőcsernátoni szobra előtt
    Nt. Szőcs László Bod Pétert méltatja felsőcsernátoni szobra előtt

A megemlékezés a megyei és a helyi önkormányzat, a Bod Péter Közmű­velődési Egyesület, az alsó- és felsőcsernátoni református egyházközség, a Háromszéki Mára Szociális és Köz­művelődési Egyesület, valamint a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetőinek jelenlétében kezdődött a múzeumkertben az 1973-ban felavatott Bod Péter-mellszobornál – a kolozsvári Gergely István alkotásánál.
A felsőcsernátoni Bod Péter-iskola tanulói a tudós életét és munkásságát elevenítették fel, majd Ruszka Sándor iskolalelkész vezényletével a felsőcsernátoni református egyház gyermekkórusa lépett fel három kis kánonnal. Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után a jelenlevők a múzeum főépületében megtekintették a Bod Péter-emlékszobát. Az ünnepség a felsőcsernátoni református templom előtt, a Bocskai Vince által készített, 2001-ben leleplezett Bod Péter-mellszobornál folytatódott. Ha­rang­szó után nt. Szőcs László helybeli lelkipásztor, kézdi-orbai esperes méltatta a nagy tudós alakját, és imádkozott, arra kérve híveit, hogy őrizzék meg Bod Péter emlékét. A koszorúzást követően a Bod Péter Népházban az ünnepi beszédek után felléptek a Bod Péter-iskola tanulói, valamint a református felnőtt kórus. Vé­ge­zetül Dimény-Hasz­mann Orsolya Bod Péter emlékezete címmel tartott előadást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2373
szavazógép
2012-02-23: Közélet - Farkas Réka:

Lesz jobboldali összefogás

Egyértelműen körvonalazódik a jobboldali összefogás – erősítette meg Tőkés László egy nappal korábbi kijelentését Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke.
2012-02-23: Közélet - Fekete Réka:

Kétszáz gyermek hiányzik

Megyeszinten háromszázhatvan, Sepsiszentgyör­gyön kétszáztizenkét hat-hét éves gyermek nem jár óvodába, ebben a korosztályban ennyivel többen szerepelnek a lakosságnyilvántartó irodák adattárában, mint ahány gyermeket számba vett a megyei tanfelügyelőség a február 18-ig tartó összeírási időszakban.