Petőfi-kéziratok ­kalapács alatt

2012. április 4., szerda, Magazin

Petőfi-kéziratokat árverez az alig fél éve működő Csók Antikvitás galéria jövő keddi aukcióján, a műtárgypiacon szenzációnak számító két lap kikiáltási ára 34 millió forint.

A két lap négy oldalán a Mit csinálsz, mit varrogatsz ott?, a Két ország ölelkezése című vers teljes szövege, valamint A munkácsi várban című vers első két strófája található. A két teljes vers alatt a költő aláírása, a Mit csinálsz... című vers Pest, 1848 keltezésű, a Két ország ölelkezésén pedig alcímszerűen az 1848-as uniókor a megjelölés. A versek jól ismertek, a kézirat felbukkanása azonban igazi szenzáció. A most előkerült, mindeddig rejtőzködő kézirat nagyon értékes. A kutatók feltételezése szerint a verseket Petőfi azért tisztázta le, hogy elküldje publikálásra.
A kézirat egy magát felfedni nem óhajtó budapesti család birtokából került a galériához. A tulajdonosok több mint fél évszázada őrizték a költő sorait tartalmazó finom lapokat, amelyeket egykor ajándékba kaptak – mondta el az MTI-nek Váradi Vera, a galéria munkatársa. Hozzátette: a tulajdonosok tisztában voltak azzal, hogy a kézirat Petőfi-verseket tartalmaz, de csak tavaly ősszel – amikor bevitték a Csók Antikvitás galériába – szembesültek a ténnyel, hogy mekkora kulturális ritkaság, különös érték. Most döntöttek úgy, hogy eladják.
A kézirat eredetiségének megállapítására hosszas vizs­gálódás kezdődött. Előbb a papír, a tinta korhűségét ellenőrizték a Szépművészeti Múzeum restaurátorműhe­lyében, majd a Petőfi Iro­dalmi Múzeum szakértői és más, független Petőfi-kutatók mondták ki, hogy a kézirat minden kétséget kizáróan eredeti. Ekkor elkezdődött a védési eljárás, ami még most is folyamatban.
A Csók Antikvitásban más korabeli papírrégiségekkel, levelekkel, kottákkal, műtárgyakkal, Petőfi korához köthető dokumentumokkal együtt árverezik el a Petőfi-verseket április 10-én.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 372
szavazógép
2012-04-04: Magazin - Józsa Zsuzsanna:

Az erdélyi közönség kedvencei

A sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban péntek este nagyszabású rendezvényen, az először megszervezett Transilvanian Music Awards, 2012 Díjkiosztó Gálán átadták a zenei díjakat, összesen huszonhárom kategóriában.
2012-04-04: Magazin - :

Rosszul álltak a csillagok

James Cameron kénytelen volt újraforgatni a háromdimenziós Titanic egy jelenetét, mert egy csillagász figyelmeztette, hogy rosszul álltak a csillagok a filmben a hajó süllyedésekor.