Csángó RádióFöldi sugárzáshoz ­várnak adományokat

2012. április 16., hétfő, Kultúrkert

A Csángó Rádió földi sugárzásának megteremtéséhez várnak adományokat a médium üzemeltetői. Lőrinc Cselesztin, a rádió megálmodója és szerkesztője az MTI kérdésére elmondta: azt tervezik, hogy a Csángó Rádió adását mintegy 100 km-es körzetben sugározzák, mert csak így tudják egész Csángóföldet lefedni.

A rádió jelenleg csak azok számára elérhető, akik számítógéppel és internetes kapcsolattal rendelkeznek, ők viszont szeretnék elérni azt is, hogy földi sugárzással, az éterben is szóljon a műsor, s meghallgathassák azt azok a csángók is, akiknek a rádiókészülékein most csak román adók foghatók. Ehhez azonban önálló stú­dióra lenne szükségük – jegyezte meg, hozzátéve: jelenleg a havi költségeik mintegy 500 lejre rúgnak. A földi sugárzás kialakításának pontos költségei még nem ismertek, de a részleteken már dolgoznak. Fel­idézte, hogy a rádió internetes sugárzását 2009 novemberében indította el a moldvai Csíkfaluban, hogy a csángók kultúráját terjessze, s hírt adjon az otthon élő és külföldön dolgozó vagy a Moldvából kitelepült csángóknak.
Műsoraik azonban nemcsak a moldvai csángóknak szólnak, hanem minden magyarnak és a csángók iránt érdeklődőnek is – mondta Lőrinc Cselesztin. Mivel a csángóság egy része nyel­vében már asszimilálódott a románsághoz, a rádió román nyelven is sugároz. A műsorok összeállításába több önkéntes, Duma András, Duma Dániel, Halász Péter és Ta­kács Szabolcs is besegít. A rádió napi 24 órában sugároz adást, ebből a csángó népzene 15 órát tesz ki. A többi időben könnyűzene, riportok, vallásos és egyéb műsorok hangzanak el. A vallásos programokat az erdélyi Má­ria Rádiótól veszik át.
Lőrinc Cselesztin terveikről elmondta, hogy az eddiginél még színesebb műsorkínálatot szeretnének nyújtani hallgatóiknak, az irodalmi, történelmi, kulturális és ifjúsági témák mellett híradót és időjárás-jelentést is szeretnének, és a nagyvilág történéseiről is beszámolnának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-04-16: Kultúrkert - Váry O. Péter:

Szent György Napok, kultúrhét

Sepsiszentgyörgy városünnepének kulturális felére hamarosan már nem illik rá a "csonka hét" megnevezés: idén ugyan az egyik vasárnapi színházi előadás iránti nagy érdeklődés miatt tették a szervezők már szombatra a nyitó hangversenyt, de a néhai sajátosságaitól lassan-lassan megfosztott, immár fesztiválként emlegetett Szent György Napok az éppen aktuális trendeknek megfelelően már tavaly nulladik nappal gazdagodott – mely egyre előbb hozható ilyképpen.
2012-04-16: Kultúrkert - :

Lengyelországban turnézott a Fabatka

Március végén tért haza tíznapos lengyelországi turnéjáról a sepsiszentgyörgyi Fabatka együttes. A több mint tízéves múltra visszatekintő zenekar elsősorban az autentikus népzenéből táplálkozó feldolgozások terén alkotott maradandót, de táncházakban is szívesen zenélnek. Ezt tették Lengyelországban is, ahol – az UNESCO szellemi világörökség-listájára nemrég felvett magyar táncházmódszer mintájára – már alakultak hasonló elképzeléssel működő zenekarok, illetve "domu tancák", vagyis táncházak. A Fabatka zenekar alapítóját és vezetőjét, Ségercz Ferencet a turnéélmények mellett kulturális értékeink "eladhatóságáról" is kérdeztük.