Székely jelképek címerekben

2012. április 16., hétfő, Közélet

A kézdivásárhelyi Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezésében a tizenöt előadásból álló Pro Historia rendezvénysorozaton pénteken este a Vigadó földszinti kiállítótermében Székely jelképek a háromszéki címerekben címmel Szekeres Attila István heraldikus, a Háromszék munkatársa tartott vetített képes előadást.

Végigvezette a székely címer öt és fél évszázados történetét, bemutatta a korai címeres emlékeket, ismertette a régi és új székely címert s mindkettő elemeinek előfordulását későbbi és mai közigazgatási címerekben. Ezt követően a székely szimbólumokról – aranynap és növekvő ezüst holdsarló, hatágú aranycsillag és kardot tartó páncélos kar – beszélt, melyek az általa tervezett mai háromszéki közigazgatási címerekben is láthatóak. Az előadás végén a heraldikus válaszolt a hallgatóság kérdéseire, melyek többségükben a székelyek által nyert nemeslevelekre, a székelyföldi nemesi címerekre, az azokban található jelképekre vonat­koztak.(Iochom)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 363
szavazógép
2012-04-16: Közélet - :

Református kórusok találkozója

A kézdivásárhelyi református egyházközség szombaton a főtéri templomban nyolc énekkar részvételével tartotta meg a kézdi-orbaiszéki református egyházmegye templomi kórusainak nyolcadik találkozóját.
2012-04-16: Közélet - :

Ingyenes képzőközpont gazdáknak

Kovászna és Hargita megyei gazdák képzését szolgáló tusnádfürdői központ létrehozását hagyta jóvá a vidékfejlesztési minisztérium – közölte Tánczos Barna államtitkár.