Magyar egyetem — román óvoda

2007. november 23., péntek, Nyílttér

Talán az RMDSZ vezetősége most sem a szeg fejére ütött, hanem mellé, amikor az EP-választás előestéjén kampányában ismét előhozta az autonómia kérdését.

Hisz egy évvel ezelőtt, amikor Székelyföldön véleménynyilvánítás zajlott Székelyföld autonómiája érdekében, ő állította, hogy a téma most nem időszerű, erre egy hosszú távú tervet kell kidolgozni, mert nem egyszerű kérdés; és lám, egy év után, választásra készülve, ismét napirendre került. Nem tudom, meddig fog még tartani ez a hosszú távú terv tizenhét év után, de annyi bizonyos, hogy minden negyedik évben választások előtt ezt a ,,trombitahangot" halljuk, bár sajnos mind halkabban szól a választók számára; a mézespogácsa kezdett keserűvé válni.

Már közel két éve az erdélyi magyarok véleménye az volt, hogy valami nem megy jól, az RMDSZ vezetősége és a civil szervezetek között párbeszédre lenne szükség, hisz a magyarság rohamosan kezdett megoszlani — a román politikai pártok örömére. Ha ez a választás nem is annyira életbe vágó — mert akárki kerülne az EP-be (ha bekerül), nehéz dolga lenne Brüsszelben —, bajos lenne olyan eredményeket kivívni a magyarság számára, amiket tizenhét évi demokrácia és annyi évi kormányzás után nem sikerült elérni. Ha ez a hazudozás továbbra is fennmarad, és a jövő évi választásokig nem vergődnek zöld ágra a politikusok, keserves sorsa lesz a magyarságnak. Az MPSZ már közölte, hogy az EP-választás után ismét szeretne az RMDSZ-szel tárgyalni, de sajnos már sokat hallottuk, sokszor reménykedtünk, és szomorúan tapasztaltuk, hogy ha nagy nehézségek után sikerült is összehozni egy kerekasztal-beszélgetést, az eredménye semmi. Egyszerű magyar emberként más honfitársaimmal együtt nem tudunk magyarázatot adni arra, hogy mi az, amiért magyar magyarral nem tud közös nevezőre jutni: hatalom, meggazdagodás, gőgösség lenne? Ideje lenne már tiszta vizet önteni a pohárba.

Ifjaink ezer kilométeres kerékpártúrán vettek részt Európában azért, hogy óhajukat, egy önálló magyar egyetem létrehozását kezdeményezzék, de vajon megérte-e a fáradalmuk, amikor itthon saját honfitársaik, vezető politikusaink nem akarják? Most, a választás előestéjén az autonómiával ez a régi álmunk is előhozódott, de a liberális Bogdan Olteanu kormánytárs, a képviselőház elnöke cinikusan felelt: ,,ilyen nem volt benne a kormányprogramban, erről szó sem lehet". Kérdem én: milyen programja lehetett az RMDSZ-nek 2004-ben, amikor együttesen állították össze a kormány programját a következő négy évre? Azt szokták mondani, a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat, egyetem helyett fogunk kapni román nyelvű óvodát, heti egy óra anyanyelvű oktatást. Így kell nekünk!

Megj.: Több ízben és általában mindig hangsúlyozom azt a kifejezést, hogy ,,RMDSZ-vezetőség", ugyanis a szervezet egésze nem azonos vele.

Lőrincz Béla, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-11-23: Nyílttér - x:

Mit honfoglalunk mi?

Felháborítónak találom az RMDSZ új jelszavát: mi az, hogy Új honfoglalás? Hát mentünk mi el innen, hogy újra el kell foglalnunk ezeréves honunkat?
2007-11-23: Nyílttér - x:

Az utca hangja

BOCZ KLÁRA, Sepsiszentgyörgy. Döbbenettel hallottam, hogy Tőkés László püspök és Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök egy téliesen hideg napon (november 19-én) azért kényszerült a szabad ég alatt találkozni hívei tömegével, mert a városvezetés megtagadta a megfelelő közintézmények kiadását a magas rangú vendégek meleg helyen való fogadásához.