Székely címerek Jászvásárban

2012. május 15., kedd, Közélet

Egyre erősebb a sepsiszentgyörgyi jelenlét a kétévente megrendezendő Országos Genealó­giai és Heraldikai Kongresszusokon.

  • Fotó: Tudor-Radu Tiron
    Fotó: Tudor-Radu Tiron

Míg négy esztendővel ezelőtt egyetlen magyarként Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus vett részt két előadással a szakmai fórumon, két éve Szekeres három előadása mellett Tüdős S. Kinga sepsiszentgyörgyi művészettörténész és Violeta Barbu bukaresti tu­dományos kutató közös dolgozattal szerepelt, idén már hárman képviselték Háromszéket. A május 10–12. között Iaşi-ban tartott XVI. Kong­resszuson Kocs János sepsiszentgyörgyi genealógus a családkutatás korszerű módszereiről értekezett, Sze­keres Attila István bemutatta a csernátoni Haszmann Pál Múzeum gyűj­teményében levő címereket, valamint az 1903 ás 1913 között a csíkszentmihályi Sán­dor Imre által Kolozsváron kiadott Genealógiai Füzetek című szakfolyóiratot.
A kongresszusnak helyet biztosító Egye­sülés Múzeumában két tárlatot rendeztek be. Oborni Teréz budapesti történész, az MTA Történettu­dományi Intézetének munkatársa és Tüdős S. Kinga Az erdélyi fejedelmek székelyeknek adott címereslevelei című tárlatát Violeta Bar­bu méltatta. Szekeres Attila István – a főleg székelyföldi címereket tartalmazó – Erdélyi közigazgatási címerek című vándorkiállítása megnyitóján a tudományos alapú címertervezésbe is betekintést nyújtott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2012-05-15: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kényszerű táblacsere

Mások után a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal is táblacserére kényszerült székhelye homlokzatán, miután erre vonatkozó átiratot kapott a prefektúrától. A sorozatban jelentgető Dan Tănasă április végén e-mailben jelezte kifogásait a prefektúrán, május első napjaiban az érvényben lévő jogszabályokra hivatkozva György Ervin akkor még tisztségben lévő kormánymegbízott kérte a feliratok cseréjét az intézmény vezetőségétől.
2012-05-15: Máról holnapra - B. Kovács András:

Új kiegyezés, új belső szabályok

Ha eddig szűkmarkú volt, ezentúl kimondottan zsugori lesz a román nemzetiségpolitika, a magyar kisebbségre nézve semmi jóval nem kecsegtetnek a mai kilátások. Kimondottan aggasztó a választási törvény tervezett módosítása.