Magyar—román kapcsolatokKikérdezték a nagykövetet

2007. június 14., csütörtök, Világfigyelő

A romániai kisebbségügyi törvény, a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint Traian Băsescu államfő magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentése is szóba került Szőke László külügyminisztériumi szakállamtitkár és Ireny Comaroschi budapesti román nagykövet tegnapi találkozóján.

Odze György külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a szakállamtitkár örömmel nyugtázta, hogy július 3-án Bukarestben ülést tart a kétoldalú kisebbségügyi vegyes bizottság, egyben tájékoztatást kért a romániai kisebbségi törvény — immár hosszabb ideje előirányzott, de továbbra is húzódó — parlamenti elfogadásának kilátásairól. Emellett emlékeztetett arra is, hogy magyar partnerének küldött levelében Răzvan Ungureanu korábbi külügyminiszter kilátásba helyezte a magyar nyelvű feliratok 2007. július 1-jétől kezdődő elhelyezését a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemen; a szakállamtitkár érzékeltette: a magyar fél előrelépésre számít az egyetemmel kapcsolatos kérdésekben. A találkozón Szőke László elmondta, sajnálattal értesültek Traian Băsescu elnöknek az Európai Biztonsá­gi és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bukaresti diszkriminációellenes konferenciáján elhangzott, a magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentéséről. A közlemény szerint az államtitkár kitért arra is, hogy aggályokat kelt a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint a további négy RMDSZ-es tisztségviselő ellen indult büntetőjogi vizsgálat is, mert ,,a körülmények alapján nem lehet kizárni, hogy ezek az eljárások az RMDSZ ellen irányuló politikai törekvéseket is szolgálhatnak". Odze György közleménye szerint a romániai magyar érdekképviselet kormányzati szerepvállalása az elmúlt évtizedben mind a régió etnikumközi viszonyainak javítása, mind a magyar—román bizalomépítés és partnerség szempontjából igen hasznos volt. ,,Mindkét ország érdekeit szolgálná, ha ezt a — kétoldalú kapcsolataink szempontjából is fontos — kedvező hatást sikerülne megőrizni, és a romániai magyarság aktív országos politikai szerepvállalását nem veszélyeztethetnék rövid távú, taktikai törekvések" — áll a külügyminisztériumi közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2007-06-14: Élő múlt - Sylvester Lajos:

A história ismeretlenségéből kifűrészelt történet

Nyujtódon a 83 éves Antal István, Felső-Háromszék közismert gazdaembere éppen burgonyapermetezni készült a kistraktorral, amikor én bejelentés nélkül előálltam.
2007-06-14: Világfigyelő - x:

Simon Pereszt választották Izrael államfőjévé

Simon Peresz veterán politikust választották meg tegnap Izrael új államfőjévé, megkoronázva ezzel a 83 éves Nobel-békedíjas Peresz sok évtizedes politikai karrierjét.