Önkormányzati választások RomániábanMajd mindent vitt a kormánykoalíció

2012. június 11., hétfő, Közélet

Elsöprő győzelmet aratott tegnap a kormánypárti Szociál-Liberális Szövetség (USL), amely kényelmes hatvanszázalékos többséget szerzett országszinten, és a legtöbb nagyváros vezetését is elnyerte. A Demokrata Liberális Párt (DLP) mindössze 11 százalékon áll, utánuk 10 százalékkal Dan Diaconescu pártja következik.

  • Kelemen Hunor: Kárt okoztak a versenypártok
    Kelemen Hunor: Kárt okoztak a versenypártok

A magyar választói kedv kicsit alatta maradt az országos átlagnak, az RMDSZ elveszítette Maros megyét, de több mandátumot visszanyert az MPP-től, illetve a román versenytársaktól. Az MPP a négy évvel ezelőtti teljesítményéhez képest jelentősen visszaszorult, az EMNP még kevesebb szavazatot szerzett. Az önkormányzati választások alapvetően rendben folytak le, s bár közel ezer szabálytalanságot jeleztek, ezeknek csak egyharmada volt megalapozott. A részvétel a Központi Választási Iroda összesítése szerint 56,39 százalékos volt, ez hat százalékkal több, mint a 2008-as választáson.
Az erdélyi megyék közül Bihar, Szilágy és Maros megyében átlag fölötti, Fehér, Szatmár, Brassó megyében átlagos, Kolozs, Kovászna, Hargita, Arad, Máramaros és Temes megyében átlag alatti volt a részvétel. A legtöbben a déli megyékben választottak (Giurgiu, Ilfov és Dâmboviţa lakói), és a falvakban is magasabb volt a szavazási kedv (65,30%), mint a városokban (49,88%), a magyarság körében azonban alacsonyabb. Bukarest főpolgármestere a független, ám szociál-liberális támogatással induló Sorin Oprescu marad, aki 64,11 százalékkal nyert (kihívója, Silviu Prigoană 17,58 százalékkal követi), a tanácsban pedig közel 63 százalékos a Szociál-Liberális Szövetség aránya (a DLP-é 17,4), és minden kerületben kormánypárti az irányítás. Szintén kormánypárti várossá lett többek között Kolozsvár, Temesvár, Arad, Nagy­várad, Déva, Iaşi, Bákó, Craiova. Nagy­szebenben a Német Demokrata Fórum színeiben induló jelenlegi polgármester, Klaus Johannis (negyedik mandátumához) 82 százalékot szerzett, és a megyei tanácsot is egy szász, Martin Bottesch fogja vezetni, aki a szavazatok 46 százalékával nyert.


A magyar pártok versenye
A magyar pártok versenyében az RMDSZ vezet: Kelemen Hunor szövetségi elnök a jelenleginél több mandátumra és az MPP visszaszorulására számít, de úgy véli, hogy az EMNP fellépése nem mozgósította, hanem elkedvetlenítette a választókat, és az okozott kár mandátumokban is mérhető lesz. Ennek ellenére megköszönte a választási részvételt, és úgy nyilatkozott, hogy mintegy kétszáz polgármesteri, ezer helyi képviselői és négy megyeitanács-elnöki tisztséget tölthet be RMDSZ-es jelölt. A legnagyobb érdeklődéssel kísért marosvásárhelyi választást elveszítette a magyarság: Dorin Florea 54,15 százalékkal nyert, Frunda György 30,93 százalékkal követi, Smaranda Enache a negyedik helyen áll 3,37 százalékkal, az MPP-s Benedek Imre pedig az ötödik lett, 1,67 százalékkal. A városi tanácsban a becslések szerint egyenlő számú mandátumot nyert a Florea mögött álló Szövetség Marosvásárhelyért és az RMDSZ: mindkét alakulat a szavazatok 31,42 százalékát szerezte meg. Az MPP és az EMNP aránya az új testületben lapzártáig nem volt ismert, és a megyevezetésről sem érkezett hír. Kolozsváron Marius Nicoară (USL) vezet 43,1 százalékkal, Emil Boc követi 40,3 százalékkal, Eckstein-Kovács Péter pedig 7,6–11 százalék közötti eredményt ért el. Az EMNP jelöltje, Gergely Balázs 0,9 százalékot kapott. A kincses város tanácsában 44,7 százalékkal bír a Szociál-Liberális Szövetség, 35,9 százalékkal a DLP és 10–13 százalékkal az RMDSZ. Nagyváradon 72,3 százalékkal nyert a Szo­ciál-Liberális Szövetség jelöltje, Cseke Attila pedig 16 százalékkal követi, ugyanilyen arányban jutott mandátumhoz a megyei tanácsban az RMDSZ. Erdőszentgyör­gyön 104 szavazatkülönbséggel a magyar jelölt nyert román versenytársával szemben, Székelyudvarhelyen az RMDSZ-es Bunta Levente legyőzte Szász Jenőt (MPP) és Tankó Lászlót (EMNP) is, Gyergyószent­miklóson és Gyergyóújfaluban MPP-s jelölt nyert, Farkaslakán azonban az RMDSZ jelöltje győzött az eddig hivatalban levő MPP-s polgármesterrel szemben. Tizenkét évi szünet után újra magyar polgármestere lesz az Arad megyei Nagy­iratos­nak és a Hargita megyei Balánbá­nyá­nak, mindkét településen kisebbségben él a magyarság, előbbi RMDSZ-es, utóbbi független, de mindhárom  magyar párt által támogatott jelölt. Az RMDSZ (nem végleges) összesítése szerint Bihar megyé­ben 22–23, Kolozs megyé­ben 3, Fehér megyében 4, Temes megyében 1, Szi­lágy megyében 7, Szatmár megyében 9–10, Arad megyében 2, Maros megyében 15, Hargita megyében 34 polgármestere van a szövetségnek. Éjjel kettőkor még Csíkszereda és Szatmárnémeti helyzete sem volt ismert, utóbbiban a szavazatok 50 százalékos feldolgozottsága mellett a Szo­ciál-Liberális Szövetség jelöltje volt előnyben a jelenlegi városvezetővel, Ilyés Gyu­lával szemben. Az EMNP és az MPP nem készített összesítést a tegnap megszerzett mandátumaikról.


Kihágások és gondok
Több mint 982 választási incidens történt, ezek közül 345 nyert megerősítést, 80 esetben pénzígéretekről volt szó a voksok fejében. A legtöbb feljelentés Bukarestből érkezett, összesen 141, valamint Argeş és Dâmboviţa megyéből, ahol 58, illetve 46 feljelentést jegyeztek. A hatóságok 78 bírságot róttak ki, melyek összértéke 51 600 lejre rúg, és 83 bűncselekményt állapítottak meg, melyekben 92 személy ellen indítottak kivizsgálást. A rendőrök ugyanakkor 70 bűncselekményt állapítottak meg, ezekben 81 személy a helyhatósági választások törvényét szegte meg; 49 bírságot is kiróttak 40 000 lej értékben. Marosvásárhelyen az egyik szavazókörzetben több száz roma szavazott gyanús szervezettséggel, csoportosan, vezetőik irányításával érkeztek, többen azt is látták, hogy pénzt kaptak egy parkoló autóból. Az RMDSZ feljelentést tett emiatt. Egy másik szavazókörzetben a választási folyamat felfüggesztését kérték, miután kiderült, hogy Mózes Levente tanácstag nevében valaki más már szavazott. Egy harmadik körzetben egy pecsét tűnt el, mint kiderült, egy idős polgár vágta zsebre szórakozottságból. Két radnóti nőt 24 órára letartóztattak, mert több szavazócédulát tettek az urnákba; egyikük a szavazóbizottság tagja volt. Hasonló eset történt Nagysár­máson is. Kolozsváron két román fiatalember brutálisan bántalmazta az RMDSZ egyik alkalmazottját, egy fiatal lányt, mert magyarul beszélt. Kolozsváron és Szatmár­németiben a DLP-s vagy szociál-liberális jelöltek nevében telefonon buzdították szavazásra az embereket. Kolozs, Szatmár és Bihar megyében is előfordult, hogy előzetesen már lepecsételt vagy éppenséggel a hitelesítő pecsét nélküli szavazólapokat osztottak ki. Szatmárhegyen különböző ürügyekkel lassították a szavazás mentetét, ötvenszemélyes sorok alakultak ki. Egy körzetben ideiglenesen felfüggesztették a szavazást, mert a Szociál-Liberális Szövetség megfigyelője több szavazólapot adott valakinek. Nagykárolyban választói listákkal érkeztek a Szociál-Liberális Szövetség emberei. Kőrösfőn az EMNP jelentette, hogy több olyan személy is megjelent az urnáknál, akik korábban betegeség miatt mozgóurnát igényeltek, és kiderült, hogy nem helybeli lakosok is kértek mozgóurnát. Petrillában egy férfi a szavazóhelyiségben petróleummal lelocsolta, majd felgyújtotta önmagát, mert a város polgármestere és jegyzője több ízben igazságtalanul bánt vele, és kénytelen perelni az ingatlanjai miatt. Kórházba szállították, állapotáról nincs hír. Bukarestben tizenegy személy ájult el a szavazókörzetekben, egyikük az illető körzet választási bizottságának elnöke. Arad megyében egy idős nő az egyik szavazókörzetben hunyt el: közvetlenül azután, hogy urnába dobta a szavazólapokat, megállt a szíve, és a mentősök már nem tudták újraéleszteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2012-06-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Öröm és üröm

A négy évvel korábbihoz képest mind megyei, mind országos szinten nagyobb volt a részvételi arány a tegnap lezajlott önkormányzati választásokon, néhol, mint például Sepsiszentgyörgyön, számottevően többen járultak a szavazóurnákhoz – talán ez az egyetlen olyan hír, amelynek pártállástól függetlenül örülhetünk.
2012-06-11: Közélet - Bokor Gábor:

Csere Nagyborosnyón

Nagyborosnyón született a tegnapi választás legnagyobb orbaiszéki meglepetése. Az RMDSZ jelöltje, Lőrincz Kálmán 69 szavazattal maradt el az EMNP jelöltje, Szőcs Levente mögött – tudtuk meg a Néppárt lécfalvi vezetőjétől, Kertész Barnától.