Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2012. június 26., kedd, Mi, hol, mikor?

Szabadtéri filmvetítés
A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat részeként szerdán 21.30 órától  az Erzsébet park zenepavilonjában az Intim fejlövés című 2008-as magyar játékfilmet vetítik. Rendező-forgatókönyvíró: Szajki Péter, szereplők: Szabó Győző, Gáspár Tibor, Kovács Lehel, Huszár Zsolt, Gáspár Kata, Nagy-Kálózy Eszter.

Színház
Az Osonó Színházműhely csütörtökön 19 órától a rétyi kultúrházban az Ahogyan a víz tükrözi az arcot (rendezte: Fazakas Misi) című előadással lép fel. A helyek korlátozott száma miatt előzetes helyfoglalás szükséges a 0722 196 622-es vagy a 0748 926 849-es telefonon.

Tánc
A sepsiszentgyörgyi H­áromszék Táncegyüttes Csipkerózsika című zenés-táncos mesejátékával zárja az évadot szerdán 19 órától a kultúrpalota Lajtha Lász­ló Stúdiótermében. Jegyek elővételben a városi szervezőirodában, majd a megmaradt helyek függvényé­ben előadás előtt a helyszínen vásárolhatók. Elő­jegyzés a 0721 139 882-es és 0728 085 091-es telefonon, az előadás napján 15 óráig.

Csárdásrekord
Gyergyószentmiklós hazahívja a nagyvilágban szétszóródott fiait. Július 26–29. között lesz a gyergyószentmiklósiak világtalálkozója. Mint ahogyan az eleink is táncmulatsággal ünnepelték meg a jeles alkalmakat, a szervezők is nagy közös táncra készülnek, amikor elszármazott és itthon maradott, gyermek és felnőtt, gyergyói és máshonnan érkezett együtt ropja a csárdást a Főtéren. A szórakozás és ünneplés mellett egyúttal Guiness-rekordkísérletnek lesznek részesei a jelenlevők. Az esemény hivatalos honlapja: http://gyergyoicsardas.ro. A rendezvény célja, hogy ez a hely és ez az időpont legyen az, amikor a világon a legtöbben táncolják egyszerre, egy helyszínen a csárdást. A rekord eléréséért várnak minden táncost, tánccsoportot, amatőr néptánckedvelőt, hagyományait ápolni kívánó székelyt. Az esemény védnöke Bajtai Erzsébet, Ma­gyarország bukaresti nagykövetének felesége. Tán­coljunk hát együtt 2012. július 28-án, szombaton 13 órától Gyergyó­szent­miklós Főterén!

Gyermek- és ifjúsági képzőművészeti pályázat
A magyar és a lengyel nép történelmének közös vonásai, a két nép között kialakult, szoros történelmi barátság tiszteletére a magyarországi közigazgatási és igazságügyi minisztérium a Lengyel–Magyar Együtt­működés 2012 keretében gyermek- és ifjúsági képzőművészeti pályázatot hirdet. A zsűri két kategóriában hirdet eredményt: gyermek (óvódások, általános iskolások) és ifjúsági (középiskolások). A résztvevők három önálló munkával jelentkezhetnek a versenyen, a munkák maximális mérete A3 (a képkeret nélkül). A képzőművészeti verseny témakörei: Ott­honunk természeti szépségei és építészeti emlékei és Csaták, katonák, lovak történelmünkben. Beküldési határidő: 2012. június 30. A munkák leadása levélben, csomagban postai úton vagy személyesen: Veszprém Megyei Ön­kormányzat, 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. (Göndör József). A személyi adatokat kérik a képek hátulján feltüntetni: név, iskola, lakcím, születési adatok, felkészítő tanár neve. A pályázók tárgyjutalmat (festőeszközök, művészeti könyvek) és a pályamunkákkal is díszített oklevelet kapnak. Eredményhirde­tés 2012. szeptember 20–23. között Zánkán a nemzetközi történelmi vetélkedőn. A díjazott alkotásokból kiállítást rendeznek. Bővebb tájékoztatás a www.vpmegye.hu ol­dalon.

Kékfény
Rablótámadás. Szom­bat éjjel az 1-es sepsiszéki rendőrőrs dolgozói a bűnügyi nyomozócsoporttal együtt kézre kerítették L. Laurenţiu (27), F. Viorel (31) és G. Gheorghe (41) hidvégi lakost. A nyomozás akkor indult, amikor szombat este háromnegyed tizenegy körül panaszolta egy hidvégi nő, hogy 33 éves férjét a faluban megtámadták, elvették tőle a pénztárcáját, amelyben benne voltak az iratai is és 100 euró, valamint 30–40 lej. A leírás alapján hamar a gyanúsítot­tak nyomára bukkantak, L. Laurenţiu lakásán találtak 50 eurót, F. Viorelnél pedig további 50 eurót, a pénztárcát az iratokkal és 10 lejt találtak. Az áldozatot a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségére szállították sérülései ellátás­ra. A gyanúsítottakat 24 órára őrizetbe vették, vasárnap a sepsiszentgyörgyi bíróság elrendelte L. Lauren­ţiu és F. Viorel 29 napos előzetes letartóztatását, G. Gheor­ghénak pedig megtiltották, hogy 30 napig elhagyja a helységet.
Lopások. Péntek éjjel háromnegyed egy körül egy kézdivásárhelyi rendőrjárőr tetten érte D. Iosif (58) és I. L. (15) helybeli lakost, amikor éppen arra készült, hogy egy ablakon bemászva alumíniumrudakat tulajdonítson el egy hőközpont épületéből. S Péntek délután telefonon riasztották a rendőrséget, hogy M. Iosif (74) málnási lakos a falu határában elkapott egy kecskét, s le is vágta. Akkor érte tetten a tulajdonos. Az okozott kár 300 lej. * Szombat reggel egy sepsiszentgyörgyi járőr elkapta B. Florin (23), B. C. (16) és L. V. (12) hetei lakost, aki a Kis utcai ócskavas-felvásárlóhoz igyekezett négy fémcsővel és egy horganyzott pléhvel. Ezenkívül volt náluk két autósmagnó is. A rendőrök megállapították, hogy a csövek az Olt-hídra felvezető lépcső korlátjából származnak, a fémlemez az Olt fölött áthaladó ivóvízvezetéket burkolta, a két rossz magnót pedig a szemétben találták. Rom­bolás és lopás vádjával indult kivizsgálás.  (Rend­őrségi tájékoztató)

Közlekedés
Elaludt. Vasárnap reggel fél nyolc körül a 11-es országúton, Kézdivásárhely közelében egy 69 éves oneşti-i (Bákó megye) lakos Brassó irányába haladva elaludt a kormánynál, és kocsija villanyoszlopnak ütközött. Az egyedül autózó férfi könnyebb sérülésekkel megúszta az ütközést.
Jogtalanul vezetett. Szom­bat reggel hét óra kö­rül Kézdivásárhelyen a Bem József utcában a megengedett sebesség túllépésén érték Ş. Valentin (30) tulnici-i (Vran­cea megye) lakost. Amikor az adatbázisban adatainak utánanéztek, kiderült, hogy 2011 februárjában a Vrancea Me­gyei Törvényszék felfüggesztette vezetési jogát.

Röviden
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában ma 17 órától előkészítő  táncgimnasztika óvodásoknak, kisiskolásoknak, 19 órától body-art speciális alakformáló mozgásforma.
Találkozó. A Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész-Szö­vetség tagjait ma 17 órára megbeszélésre várják a Kó­nya Ádám Művelődési Házba.
Vérnyomásmérés. A Ko­vászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszent­györgy, Kós Károly út 7. szám, a Székely Nemzeti Mú­zeummal szemben) min­den kedden és csütörtökön 9 és 12 óra között vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet lehet méretni.
Támogatócsoport. Szen­ve­dély­betegeket (alkohol-, kábítószer-, játékfüggők stb.) és hozzátartozóikat várják minden kedden 18 és 20 óra között Sepsiszent­györgyön a szemerjai református egy­ház­község könyv­tár­termé­ben. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni és jelentkezni a szemerjai lelkészi hivatalnál munkanapokon délelőtt vagy a 0729 121 188-as és a 0757 352 541-es tele­fonon.
Egészségkaraván. Ma 10–17 óráig Sepsiszent­györgy belvárosában parkol az egészségkaraván autóbusza, amelyben könyveket lehet kölcsönözni vagy vásárolni egészségről, nevelésről, családról, lelkiekről, s ingyen megmérik az érdeklődők vérnyomását, test­zsírtömegét is.
Gombavizsgálat. A sepsiszentgyörgyi központi piacon hétfő és szombat kivételével naponta 12–16 óráig Zoltán Sándor gombaszakértő bevizsgálja a szedett vagy vásárolt erdei gombákat, és tanácsot is ad. A szolgáltatás ingyenes. A gombászegyesület kéri a gombás ételek kedvelőit, saját érdekükben éljenek ezzel a lehetőséggel.
Kirándulás. A Nyugdíja­sok Sugás Szervezete július 8-tól és 22-től nyaralást szervez Hajdúszoboszlón. Jelent­kezni a székházban (Sepsi­szent­györgy, Lábas Ház) ked­den, szerdán és csütörtökön 10–13 óráig, a 0267 318 160-as telefonon vagy személyesen.
Áramszünet. Ma 8–18 óráig Bibarcfalván, szerdán 9–17 óráig Köpecen, a köpeci telepen és Miklósváron szünetel az áramszolgáltatás.
Útlezárás. Ma 7.30–20 óráig útépítő munkálatok miatt útlezárás várható Szent­katolnának az Imecsfalva felőli kijáratától a gelencei bekötőútig. A lakosság és az autós közlekedők megérté­sét kérik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 871
szavazógép
2012-06-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szárazpataki születésű kézdivásárhelyi
CSAVAR MÁRIA
(született GYÖRGY)
életének 65. évében elhunyt.
Temetése 2012. június 26-án, kedden 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi katolikus ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
5321
2012-06-26: Világfigyelő - :

Kövér nem megy a Wallenberg-megemlékezésre

Az izraeli külügyminisztérium tegnap megerősítette, hogy Kövér László már nem meghívottja a Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából júliusban rendezendő izraeli megemlékezésnek, az izraeli parlament elnöke a meghívás visszavonásáról június 20-i levelében értesítette a magyar házelnököt – közölte tegnap a Hvg.hu az AFP hírügynökségre hivatkozva.