Parlagon hagyott kincseink

2012. július 5., csütörtök, Környezetünk

Régiónkat is sújtó gazdasági válságban gyakran hangoztatták különböző intézményvezetők, elöljárók: Háromszék fellendülésének záloga lehet, ha természeti adottságainkkal megfelelőképpen sáfárkodunk. Évszázados kincseinket, a gyógyhatású ásványvizeket, mofettákat elődeink is előszeretettel használták, látogatták, s közismert, hogy a vidék ásványvizei messzi tájakon is hódítottak, a múlt századelőn sokan utaztak gyógyulni, pihenni Három­székre.

Örökösei vagyunk olyan kincseknek, melyeket kötelességünk megőrizni, de másoknak is elérhetővé tenni, s malomként őrlő mindennapjainkban esélyt adni arra, hogy aki úgy dönt, az a természet erejével is gyógyulhasson. S bár úgy tűnik, aranytojáson ülünk, nem tudjuk azt kellőképpen hasznosítani, de még csak mutogatni sem, messze földön híres forrásaink, medencéink, mofettáink festői környezetben, ám néhol megközelíthetetlen helyeken találhatóak. Sokan siratják: nincs repülőtér a közelben, nem jön a külföldi turista, de talán nagyobb gond ennél, hogy alig járhatóak útjaink – ha csak Bálványosra gondolunk: folyamatosan kopik vonzereje, évről évre csökken a látogatók száma, mert a fürdő felé vezető műút lassan már legfennebb szekerezésre alkalmas, folt hátán folt, lyuk mellett lyuk teszi tönkre az arra merészkedő autót. Kalandtúrának ugyan beillik, de nem valószínű, hogy a gyógyulni, kirándulni vágyó hazai vagy külföldi vendég, ha netalán erre tévedt, még egyszer visszatér.
Elöljáróink mindenkori feladata lenne a térség egészének fejlesztése, arra kellene összpontosítaniuk, amiben igazán jók vagyunk, arra építeniük, ami adott. Új strandok, kezelőközpontok helyett visszaadhatnák az egykori feredők hajdani pompáját, alakíthatnának gyógyító erejükhöz méltó környezetet. Jó lenne, ha nem azt hallanánk, hogy mi miért nem készülhet el, ha ve­zetőink nemcsak az egymást váltó kormányoktól, tárcavezetőktől remélnének segítséget. S meghoznák a régió valós fejlődését szavatoló, az itt élőket megillető döntéseket, mernének kockáztatni, s ha kell, nagyobb anyagi ráfordítással, akár kölcsönből is, de belevágnának első lépésként az utak további felújításába. Hogy Málnás­fürdő, Előpatak, Bálványos, Kovászna s a többi kis háromszéki település természeti adottságai ne porba dobott gyöngyszemként, hanem igazi kincsként ragyoghassanak.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2012-07-05: Környezetünk - Hecser László:

Gyógynövények Erdővidékről a nagyvilágnak

Bencze Lajos több mint tíz évet dolgozott gyógynövénygyűjtőként, öt esztendeje viszont Baróton a Nagyerdő alatti otthonában begyűjtő központot működtet. Kora tavasztól késő őszig van mit tennie, hiszen ilyenkor nincs olyan pillanat, hogy valaminek éppen ne lenne szezonja.
2012-07-05: Környezetünk - Demeter Virág Katalin:

Hetvenéves gólyafészek Kézdimartonfalván (Rara avis)

Feltérképezik a kézdiszéki gólyafészkeket – a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület programja július elején indult egyesületi tagok, önkéntesek és egyetemi hallgatók bevonásával. Augusztus végéig harminc-negyven települést járnak be, lefényképezik a fészkeket, rögzítik számukat, helyüket is. A Rara Avis kezdeményezésének másodlagos célja településenként azonosítani a partnert, aki a gólyafészkekről és lakóikról folyamatosan tájékoztatja a civil szervezetet.