Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A gyermekek rajzai életre kelnek

2012. július 5., csütörtök, Család

A Facebookon bukkantunk rá a Te rajzolsz, én varrok kezdeményezésre, mely abban áll, hogy ügyes kezű kézművesek gyermekek rajzait keltik életre. Mint állítják, az ötletet egy kanadai anyuka, Wendy Tsao weboldala adta, aki először csak egyedi játékot akart készíteni gyermekének, majd később kitalálta, hogy attól lesz igazán egyedi, ha a gyermeke tervezi. A „készlényeket” varrókhoz számos alkotó csatlakozott, az ő vallomásaikból idézünk az alábbiakban.
 

A gyermekrajzok egytől egyig fantasztikusak. Minden bennük van: a szív, a lélek, a gondolatok – mondja Szerényi Kata, a Te rajzolsz, én varrok „mozgalom” elindítója a Harmonet portálnak adott interjúban. – Elképesztő fantázia és kreativitás lakik minden egyes gyermekben, amit aztán – merő jóindulatból – először mi, szülők, majd az oktatási intézmények – a pedagógusok – vissza­nyesnek, mondván, nem létezik háromfülű macska vagy struccfenekű oroszlán. Megmutatjuk nekik, hogyan kell lerajzolni a sablonházat sablonkerítéssel, sablonvirággal. Azután pár év, évtized múlva, amikor a már felnőtté vált gyermek keresi önmagát, nem talál mást, csak sablonokat. A legnagyobb kihívás a rajzok megvarrásában – az aprólékosság mellett –, hogy azt az érzést, gondolatot, állapotot, amit a rajz képvisel, sikerül-e átvarázsolni a textilbe. * A saját tervezésű, saját készítésű dolgok értékesebbek a készen kapott meselényeknél. * Újra­hasznosításként ürítgetem „rongyoszsákok” mérhetetlen űrtartalmát, felhasználva, megmutatva, hogy egy kis fantáziával könnyen meseországot tudunk varázsolni kicsinyeinknek. * Az alkotás számomra létszükséglet, menedék, olyan titkos kis világ, ahol nincsenek határok, tér és idő. * Az ember hajlamos legyinteni, mondván, ááá, csak egy gyerekrajz. Igen ám, de ezekben a rajzokban benne van minden, ami volt-van-lesz a világmindenségben. * Két csintalan kisfiú anyukájaként a nem létező szabad időmet öltögetéssel töltöm. Ha kezembe veszem a hímzőtűt, vagy ha leülök a varrógéphez, valami megfoghatatlan dolog történik velem, elszáll felettem egy angyal, és nyugalommal tölt el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2012-07-05: Környezetünk - Demeter Virág Katalin:

Hetvenéves gólyafészek Kézdimartonfalván (Rara avis)

Feltérképezik a kézdiszéki gólyafészkeket – a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület programja július elején indult egyesületi tagok, önkéntesek és egyetemi hallgatók bevonásával. Augusztus végéig harminc-negyven települést járnak be, lefényképezik a fészkeket, rögzítik számukat, helyüket is. A Rara Avis kezdeményezésének másodlagos célja településenként azonosítani a partnert, aki a gólyafészkekről és lakóikról folyamatosan tájékoztatja a civil szervezetet.
 
2012-07-05: Család - :

Gyermekeink

Viktória, Ikafalva. Albert Levente felvétele