Tudtad?Mikulás a nagyvilágban

2007. december 1., szombat, Kiscimbora
A finn Mikulás (Joulupukki) Helsinkiben már december elejétől kezdve rénszarvasokkal járja az utcákat. A szánhúzók gyönyörűen fel vannak díszítve piros kantárral, és a szelídebb példányoknak még a hátára is felülhetnek a gyerekek. A finnek szerint csak a Korvatonturiban (egy kis faluban) élő Mikulás az igazi.
A norvégoknál a mieinkhez nagyon hasonlóak a szokások. A különbség, hogy a Nisse, vagyis a norvég Mikulás nem éjszaka érkezik a kéményen keresztül, ezért mindig tiszta a ruhája. Krampuszok helyett pedig manócskái vannak, akik közül az istállóban lakó Fjosnisse például a farm állataira vigyáz.
Szent Miklós (Christmas Father) ünnepe Amerikában a 19. században keveredett össze karácsony ünnepével. Az amerikai gyerekek nem csak a Mikulást kedvelik nagyon, de szánhúzó rénszarvasait is. Egy amerikai dal szerint Rudolfot, a rénszarvast testvérei kicsúfolták piros orra miatt, a Mikulás azonban őt választotta maga mellé, és azóta együtt járják a világot, hogy a gyerekeknek ajándékot vigyenek. Egyéb eltérések is találhatóak az amerikai és a magyar Mikulás-kultusz között: míg nálunk a tisztára suvickolt csizmákat helyezik ki a gyerekek ablakaikba, addig angolszász kortársaik a kandallópárkányra akasztott zoknijaikba várják ajándékaikat, s hogy a Télapó ne távozzon üres hassal, egy kis sütit és tejet is készítenek neki a zoknik mellé hálájuk jeléül.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 61
szavazógép
2007-12-01: Kiscimbora - x:

A Mikulás és a Krampusz

Kövér Zsolt rajza (Gidófalva)
December 6-a már a középkorban gyermekünnep volt, hiszen Szent Miklós az ifjúság és a vándorló diákok patrónusa.
2007-12-01: Irodalom - Fekete Vince:

Felolvasás

Egy felolvasás mindig a készülődéssel kezdődik, illetve nem is azzal, hanem egy telefonhívással.