„Székely kerekasztal” Budapesten

2012. július 19., csütörtök, Világfigyelő

Erdélyi, főként székelyföldi civil és szakmai szervezetekkel elsősorban a gyakorlati együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak tegnap Budapesten a vidék­fejlesztési minisztérium parlamenti államtitkárságának munkatársai Budai Gyula államtitkár vezetésével.
 

A Vidékfejlesztési együttműködések székelyföldi civil szervezetekkel elnevezésű fórumra többek között Csíkszeredából, Sepsiszent­györgyről, Gyergyószent­mik­lós­ról és Székelyudvar­helyről érkeztek a résztvevők. A gazda- és civil szervezetek képviselői előtt Budai Gyula államtitkár az eszmecsere legfontosabb céljának a gyakorlati együttműködés kiszélesítésének ösztönzését nevezte. Utalt arra is, hogy a Nemzeti Vidékstratégia egyik nagyon fontos eleme a határon átnyúló stratégiai együttműködés erősítése.
Az államtitkár a közös tevékenység súlyponti elemeinek a gazdaságfejlesztést, a környezetügyet és a szak­mai kapcsolattartást nevezte. Aláhúzta: a vidékfejlesztési területen nagyon fontos a Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítása, valamint a nemzetstratégiai programok megvalósítása. A környezetügyi együttműködés keretében közös környezet- és természetvédelmi programok végrehajtása szükséges – mondta, példaként említve az együttműködés kialakítását a Duna és Tisza vízgyűjtő területei kapcsán.
Tóth Katalin, a vidék­fejlesztési minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte: a szaktárca sze­retné elérni, hogy az együtt­működés a legalsó szintekig is elérjen, és a mindennapok gyakorlatában is hasznosítható legyen. Ezt a felvetést a határon túli részt­vevők is egyöntetűen támogatták. A sepsiszent­györgy­i Kovács István állatorvos úgy fogalmazott, igen jelentős az információhiány az erdélyi gazdák körében, amin anyaországi segítséggel változtatni lehetne és kellene is. Mások a Székelyföldről szár­mazó termékek magyarországi jelenlétének növelését sürgették.
Budai Gyula közölte: az általa vezetett államtitkárság a többi környező ország határon túli gazda- és civil szervezeteivel már tartott vagy rövidesen tartani fog hasonló kerekasztal-beszélgetést. Célzott arra is, hogy az együttműködés finanszírozására megfelelő forrás is rendelkezésre áll.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2075
szavazógép
2012-07-19: Közélet - :

Cukorbeteg gyermekek Bálványosfürdőn

A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete ötnapos táborokat szervez Bálvá­nyosfürdőn. Az előző évektől eltérően idén két szakaszban, korosztályok szerint táboroznak a fiatalok.
2012-07-19: Világfigyelő - :

Mindenképpen indul a KMKSZ (Parlamenti választások Ukrajnában)

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint a szövetség annak ellenére indul a 2012. október 28-ára kitűzött ukrán parlamenti választásokon, hogy feldarabolták a korábban több ciklusban létező magyar többségű egyéni választókerületet.