Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VI. Aquarius BorvízünnepSzékelyföldi vizek szemléje

2012. július 20., péntek, Közélet

Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót, Bölön, Sepsibükszád, Mikóújfalu, Kézdiszentkereszt, Zabola és Előpatak borvizei képviselik Háromszéket a hét végén Csíkszentkirályban, ahol a településhez tartozó Borsáros-fürdő az immár hatodik borvízünnep helyszíne lesz. Az érdeklődők részére Sepsiszentgyörgyről szombat reggel kilenc órakor a színház elől térítésmentesen ötven férőhelyes autóbuszt indítanak a szervezők.
 

Háromszék ásványvizei mellett az idei Aquariuson Hargita megye hét települése, Csíkdánfalva, Csík­szent­simon, Tusnádfalu, Gyer­gyótölgyes, Csíkszentkirály, Csíkszentgyörgy és Csík­szentmárton, Gyimeskö­zép­lokról Hidegség ásványvizeivel ismerkedhetünk, s be­mutatkozik négy székelyföldi (közülük három Kovászna megyei) palackozó is – ismertette érdeklődésünkre Gazda Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egye­sület munkatársa. A borvizek elemzése, kóstolása szakzsűri feladata lesz idén is, és nem marad el az igen kedvelt (borvizes) palacsintasütő verseny sem, a csíkszentkirályi borvizeket és azok történetét Jánosi Csaba ismerteti. A látogatókat kulturális és gyermekprogramokkal is várják, a koncertező fúvósok közt gidófalvi és mikóújfalusi zenészeket is hallhatunk majd, a szemlén bemutatott borvizeket pedig folyamatosan lehet kóstolni, de akár megmártózhatunk Borsáros-fürdő borvizes medencéjében is.
Az egyre inkább kiszáradó világban a víz olyan márkává kezd válni, ami igen jelentős erőt és hatalmat ad, ezen belül a borvíznek kü­lönös­képpen gyógyhatásai, aromája, íze, üdítő hatása révén is nagyon jelentős a szerepe – fogalmazott kérdésünkre Gazda. Hangsúlyozta: a rendezvényt próbálták egy picit az üzleti szféra felé is terelni, s meghívták az egyik nagy üzletlánchálózat regionális igazgatóját, hogy a Borsáros-fürdőn kiállító borvízpalackozó cégekkel tárgyaljon, s akár szerződést is kössön forgalmazásra. A cél az lenne, hogy legalább Háromszéken, Székelyföldön ne idegen borvizeket áruljanak ezekben a nagy raktáráruházakban, hanem a mieinket, mert általános tapasztalat, hogy a vásárlók ragaszkodnak a helyi termékekhez – szögezte le Gazda.
A Kovászna Megye Turiz­musáért Egyesület 2007-ben szervezte az első borvízünnepet, az  Aquariust az évek során Sugásfürdő, Mikóújfalu, Kézdiszentkereszt, Csíkdán­falva és Sepsibodok fogadta be, s Hargita megye önkormányzatának bevonásával székelyföldivé terjesztették ki a népszerű rendezvényt.

Hozzászólások
Szavazás
Mit gondol az új kormányról?eredmények
szavazatok száma 18
szavazógép
2012-07-20: Belföld - :

Hírsaláta

TANÁROKON A SOR. Több mint 5700 jelentkező tett kedden véglegesítő vizsgát tanári állásért országszerte. Tizenhetüket kizárták csalás miatt, és 293-an visszaléptek – értesít az oktatási tárca. A jelentkező tanárok összesen 116 tantárgyból vizsgáztak. (Manna.ro)
2012-07-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Uzonka és Piliske tornája

Kincskeresés a családi olimpián, földtani és ökológiai túra, kézművesvásár, lovaglás, koncertek – tartalmas és aktív kikapcsolódást ígér holnapra a Kliwalab Egyesület, mely a Murgó szomszédságában, Uzonkafürdőn szervezi első családi napját.