VI. Aquarius BorvízünnepSzékelyföldi vizek szemléje

2012. július 20., péntek, Közélet

Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót, Bölön, Sepsibükszád, Mikóújfalu, Kézdiszentkereszt, Zabola és Előpatak borvizei képviselik Háromszéket a hét végén Csíkszentkirályban, ahol a településhez tartozó Borsáros-fürdő az immár hatodik borvízünnep helyszíne lesz. Az érdeklődők részére Sepsiszentgyörgyről szombat reggel kilenc órakor a színház elől térítésmentesen ötven férőhelyes autóbuszt indítanak a szervezők.
 

Háromszék ásványvizei mellett az idei Aquariuson Hargita megye hét települése, Csíkdánfalva, Csík­szent­simon, Tusnádfalu, Gyer­gyótölgyes, Csíkszentkirály, Csíkszentgyörgy és Csík­szentmárton, Gyimeskö­zép­lokról Hidegség ásványvizeivel ismerkedhetünk, s be­mutatkozik négy székelyföldi (közülük három Kovászna megyei) palackozó is – ismertette érdeklődésünkre Gazda Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egye­sület munkatársa. A borvizek elemzése, kóstolása szakzsűri feladata lesz idén is, és nem marad el az igen kedvelt (borvizes) palacsintasütő verseny sem, a csíkszentkirályi borvizeket és azok történetét Jánosi Csaba ismerteti. A látogatókat kulturális és gyermekprogramokkal is várják, a koncertező fúvósok közt gidófalvi és mikóújfalusi zenészeket is hallhatunk majd, a szemlén bemutatott borvizeket pedig folyamatosan lehet kóstolni, de akár megmártózhatunk Borsáros-fürdő borvizes medencéjében is.
Az egyre inkább kiszáradó világban a víz olyan márkává kezd válni, ami igen jelentős erőt és hatalmat ad, ezen belül a borvíznek kü­lönös­képpen gyógyhatásai, aromája, íze, üdítő hatása révén is nagyon jelentős a szerepe – fogalmazott kérdésünkre Gazda. Hangsúlyozta: a rendezvényt próbálták egy picit az üzleti szféra felé is terelni, s meghívták az egyik nagy üzletlánchálózat regionális igazgatóját, hogy a Borsáros-fürdőn kiállító borvízpalackozó cégekkel tárgyaljon, s akár szerződést is kössön forgalmazásra. A cél az lenne, hogy legalább Háromszéken, Székelyföldön ne idegen borvizeket áruljanak ezekben a nagy raktáráruházakban, hanem a mieinket, mert általános tapasztalat, hogy a vásárlók ragaszkodnak a helyi termékekhez – szögezte le Gazda.
A Kovászna Megye Turiz­musáért Egyesület 2007-ben szervezte az első borvízünnepet, az  Aquariust az évek során Sugásfürdő, Mikóújfalu, Kézdiszentkereszt, Csíkdán­falva és Sepsibodok fogadta be, s Hargita megye önkormányzatának bevonásával székelyföldivé terjesztették ki a népszerű rendezvényt.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2012-07-20: Belföld - :

Hírsaláta

TANÁROKON A SOR. Több mint 5700 jelentkező tett kedden véglegesítő vizsgát tanári állásért országszerte. Tizenhetüket kizárták csalás miatt, és 293-an visszaléptek – értesít az oktatási tárca. A jelentkező tanárok összesen 116 tantárgyból vizsgáztak. (Manna.ro)
2012-07-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Uzonka és Piliske tornája

Kincskeresés a családi olimpián, földtani és ökológiai túra, kézművesvásár, lovaglás, koncertek – tartalmas és aktív kikapcsolódást ígér holnapra a Kliwalab Egyesület, mely a Murgó szomszédságában, Uzonkafürdőn szervezi első családi napját.